Президент: Частка в 51% місцевих бюджетів від загальнодержавного бюджету розширює можливості розвитку територіальних громад

Дата: 11.04.2018 15:07
Кількість переглядів: 928

Президент Петро Порошенко на розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку наголосив на значному збільшенні бюджетів місцевих громад і розширенні їх можливостей для розвитку.

Фото без описуЗа його словами, бюджетні показники якщо порівняти 2013-2014 роки і 2018 рік переконливо свідчать самі за себе. «У своїх доповідях на Раді регіонального розвитку, в інших виступах, я неодноразово оперував різними статистичними свідченнями на користь реформи місцевого самоврядування. Лише за січень-лютий 2018 року порівняно з двома першими місяцями 2017 року приріст загального фонду місцевих бюджетів склав 21,3% - і така тенденція триває четвертий рік поспіль. Минулого року ці доходи зросли на понад 30%», - зазначив він.

За словами Президента, також прийнято рішення збільшити Фонд регіонального розвитку у порівнянні з попередніми роком з трьох з половиною до шести мільярдів.

«За 26 років про таке ніхто і мріяти не смів», - сказав Петро Порошенко. Він згадав, що в часи, коли очолював бюджетний комітет Верховної Ради, частка місцевих бюджетів в загальному бюджеті держави складала лише 30-35% і «вважалося, що це вже потужний рух вперед».

Глава держави зазначив, що вперше в історії України, якщо брати трансферти - понад 50% зведеного бюджету належить місцевим бюджетам. «І сьогодні разом з грошима приходить відповідальність. Якщо понад половину грошей держава віддає місцевим бюджетам, то і громади вправі спитати - що і як якісно змінюється в державі? В цьому був сенс децентралізації: не треба їхати й питати до Києва, треба спитати своїх міських голів, своїх місцевих депутатів», - підкреслив Президент.

«Бо 51% - різке зростання місцевих бюджетів», - сказав Глава держави.

 «Це абсолютно рішучі кроки, які підтверджують наш напрямок на децентралізацію», - сказав Петро Порошенко.

Петро Порошенко також підкреслив, що в умовах війни зробити такі глибинні зміни у співвідношенні державного і місцевого бюджетів – це справжня революція.

Водночас, він зауважив, що проблема неефективного витрачання коштів існує: «Для деяких громад несподіваний грошопад виявився неначе стихійним лихом».

Президент висловив сподівання, що в цьому і наступному році продовжить збільшуватись кількість опорних шкіл, розшириться мережа центрів надання адміністративних послуг, продовжиться передача повноважень в сфері архітектурно-будівельного контролю, буде знайдено порозуміння і щодо земельних питань, земельного кадастру та передача їх об’єднаним територіальним громадам

«Органи місцевого самоврядування мають зосередити зусилля на покращенні життєвого середовища для всіх громадян України – надання високоякісних, публічних послуг в економічному, соціальному і культурному розвитку територіальних громад. Кожна відремонтована лікарня, кожний збудований дитячий садок, кожен прокладений автошлях є вкладом в розвиток країни, елементом забезпечення загальнонаціональних інтересів і кроком до покращення іміджу на міжнародній арені», - наголосив Глава держави.

Президент звернувся до місцевої влади: «Ви маєте зробити свою частку роботи в складі нашої спільної команди».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь