Громадська рада обговорила стан впровадження в Уманському районі медичної реформи

Дата: 18.05.2018 15:10
Кількість переглядів: 874

Питання впровадження в Уманському районі медичної реформи в первинній ланці медицини стало темою засідання громадської ради при райдержадміністрації 18 травня. Ініціював обговорення голова райдержадміністрації Євгеній Данченко, аби громада детальніше ознайомилася із уже виконаною в цьому напрямку роботою,  відверто окреслити проблемні моменти та спільно знайти шляхи їх вирішення.

Фото без описуУ зібранні взяли участь керівник апарату райдержадміністрації Наталія Сиротюк та заступник голови районної ради Петро Бабкін.

Відкриваючи засідання, голова громадської ради Тетяна Чорномаз зауважила, що реформування медицини нині турбує чи не кожного українського громадянина, тож важливо провести цей процес в нашому районі якісно та швидко.

Головний доповідач на зібранні був головний лікар КЗ «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Новаківський. Він розповів, що в Уманському районі приписна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» розпочалась 24 квітня. Станом на 17 травня 2323 людини підписали декларації з нашими лікарями, а це 5,4% від населення району. Лідерами в підписанні декларацій є Колодистенська, Бабанська, Юрківська дільниці. Не почали укладання декларацій в Родниківці (сільська рада перерахувала кошти на закупівлю комп’ютерної техніки, очікується поставка), Дубовій (протягом 2 тижнів сільрада обіцяє підключити амбулаторію до Інтернету), Іванівці, Кочержинцях (очікується нова медична сестра, яка буде вносити декларації).

18 лікарів Центру зареєстровані в електронній системі eHealth. В 15 селах району налагоджена робота з підписання декларацій: Бабанка, Дмитрушки, Гереженівка, Старі Бабани, Сушківка, Колодисте, Громи, Ладижинка, Текуча, Юрківка, Томашівка.  На цьому тижні почали укладати декларації в Уманській амбулаторії, Аполянці та Полянецькому. В Городецькому декларації підписують в сільській раді. Найближчим часом планується налагодити роботу в Берестівці, Доброводах та Черповодах. Замовлено та очікується поставка комп’ютерної техніки в Родниківку, Шарин, Ропотуху.

Також Олександр Борисович повідомив, що 15 травня була проведена нарада з лікарями з організації приписної кампанії на місцях. Після цього динаміка підписання декларацій збільшилась на 75%: з 200 до 350 декларацій в день.

Але незважаючи на проведену роботу, жителі 29 сіл все ще не мають можливості обрати свого лікаря в лікувальних закладах на місцях. Це такі села, як: Гродзево, Оксанино, Свинарка, Піківець, Вільшанка, Вільшана Слобідка, Коржова, Коржовий Кут, Острівець, Рогова, Степківка, Заячківка, Іванівка, Яроватка, Пугачівка, Рижавка, Городниця, Коржова Слобода, Фурманка, Ятранівка, Максимівка, Посухівка, Антонівка, Собківка, Краснопілка, Танське, Косенівка, Кочубіївка, Паланка.

Однією з умов підписання договору з Національною службою здоров'я України є впровадження медичної інформаційної системи та перехід на електронний документообіг. В Уманській амбулаторії вже встановлена комп’ютерна техніка, є підключення до Інтернету. Тож з 21 травня планується встановлення системи Доктор Елекс, яка і забезпечить автоматизацію всіх ключових моментів роботи. Потребує її і кожна амбулаторія, для цього ще потрібно закупити інформатизаційні системи для 12 автоматизованих робочих місць.

Крім того, з метою популяризації лікарів центру первинної медико-санітарної допомоги планується проведення Ярмарок здоров’я, де всі бажаючі зможуть познайомитись з лікарями, задати їм запитання, пройти медичне обстеження та підписати декларацію з обраним лікарем. Перша Ярмарка запланована в Родниківці 26 травня. Про це також повідомив Олександр Новаківський.

Члени громадської ради, які активно задавали питання і вели дискусію, в результаті впевнилися, що в районі докладається чимало зусиль для успішного входження в нову медичну систему, а в багатьох аспектах Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги – кращий в області. Було відзначено, що такі темпи – це значний позитив, як і тоді, коли впроваджувалася реформа поділу первинного, вторинного і третинного рівня медицини, адже сьогодні очевидно: вона була успішна.

Не могла не порадувати інформація від Олександра Новаківського про плани збудувати 4 (а можливо, і 5) медичних заклади в районі за всіма сучасними вимогами. Це також передбачено медичною реформою.  

Друге питання порядку денного також стосувалося медицини. Голова громадської ради повідомила про звернення новопризначеної завідуючої ФАП с. Гродзево. Медзаклад потребує серйозного ремонту, внутрішні роботи взяло на себе ТОВ «Мікоген-Центр», на лагодження даху необхідно знайти кошти. Тож було вирішено від громадської ради спрямувати звернення до підприємців, які орендують землю в адміністративних межах населеного пункту.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь