Вшанували ветеранів військкомату

Дата: 26.03.2019 15:26
Кількість переглядів: 916

Тепла душевна атмосфера панувала у затишній актовій залі адмінприміщення управління агропромислового розвитку, де 25 березня Уманський об’єднаний міський військовий комісаріат відзначив сторіччя з часу свого заснування. З нагоди ювілею колектив та ветеранів Уманського ОМВК прийшли привітати голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко, заступник голови районної ради Петро Бабкін, керівництво міста Умань, Черкаського обласного військкомату, військовослужбовці Збройних Сил України, представники громадськості.

 

Фото без опису

 

У своєму вітальному слові очільник району Євгеній Данченко наголосив, що в нинішній непростий для країни час військові комісаріати відіграють надзвичайно велику роль, адже, мобілізовуючи ресурси, зміцнюють обороноздатність країни. Окрім того, працівники військкомату є прикладом патріотизму і високої громадянської свідомості: «Переконаний, що для більшості з вас служба стала не тільки професією, а й справою всього життя. Прикладом вашого високого патріотизму є династії військовослужбовців. Від діда до сина, від сина до внука – всі ви доблесно бережете і захищаєте рідну землю. Військовослужбовці військкомату – одні з перших, хто особисто брав участь в антитерористичній операції на сході нашої держави. Тож у цей святковий день, шановні працівники та ветерани військового комісаріату, висловлюю вам подяку за нелегку та дуже важливу роль у забезпечені безпеки рідного краю, за бездоганну службу на благо України», – сказав Євгеній Михайлович.

За активну участь у роботі військового комісаріату, військово-патріотичному вихованні населення та з нагоди Дня вшанування ветеранів Уманського об’єднаного міського військового комісаріату Почесними грамотами районної державної адміністрації та районної ради були нагороджені:

  • ПАНАСЮК Галина Григорівна староста с. Берестівець.
  • ГРИЦЕНКО Ніна Корніївна ветеран Уманського об’єднаного міського військового комісаріату;
  • ШИРЯЄВ Валерій Михайлович старший прапорщик у відставці;
  • РУДИЙ Григорій Пилипович сільський голова с. Іванівка;
  • БЕВЗ Вікторія Юріївна ветеран Уманського об’єднаного міського військового комісаріату;
  • БАЛАКІНА Рімма Володимирівна ветеран педагогічної праці.

Під час заходу військовий комісар, полковник Олександр Борисюк розповів історію Уманського військового комісаріату. Першим військовим комісаром у далекому 1919 році був Михайло Давидович Вуль. У вересні 1922 року військкоматом був проведений перший заклик на військову службу громадян 1901 року народження. Основним завданням військкомату в ті роки була охорона і оборона міста та об’єктів стратегічного значення від набігів чисельних банд та підтримання суспільного порядку.

З 23 по 30 червня 1941 року, з початком Другої Світової Війни, військкомат успішно провів мобілізацію чоловічого населення, придатного до військової служби. У післявоєнні роки на комісаріат був покладений величезний пласт військово-адміністративної роботи по різних напрямах, зокрема – організація військового обліку населення і проведення заходів щодо призову на військову службу і учбові збори, а також підготовка молоді до служби в армії. На призовну комісію щороку  викликали більше  трьох  тисяч молодих  хлопців,  з  них  близько 1,5 тисячі  отримували  відстрочку від  призову,  в основному  для  закінчення технікуму  або  інституту.

450 жителів уманської землі, призваних через військкомат, взяли участь у війні в Афганістані.

Під час антитерористичної операції на сході України в стислі терміни були на відмінно виконані мобілізаційні завдання, комісаріат успішно здав іспит по забезпеченню обороноздатності держави.

Особливо зворушливим моментом на зібранні був виступ ветерана військкомату, підполковника у відставці Миколи Гурійовича Кизила. Істинний патріотизм та розуміння високої честі захисту Вітчизни ветеран передав своїм нащадкам, його онук – Герой України посмертно Андрій Кизило, який загинув під час Антитерористичної операції.

Після урочистостей розпочалася концертна програма, підготовлена учасниками художньої самодіяльності району та міста. Тематичні композиції додавали всім присутнім позитивних емоцій та гарного настрою, а окремі – розчулювали та вражали до глибини душі.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь