РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГОПОДАРСЬКОЇ КООПЕРАЦІЇ ЯК ПРІОРИТЕТ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

Дата: 20.04.2018 15:44
Кількість переглядів: 862

З реформуванням колективних сільськогосподарських підприємств зросла роль особистих селянських господарств як виробників аграрної продукції не лише для себе для своєї сім’ї, а також і на ринок. Більшість особистих селянських господарств наразі забезпечують себе продукцією рослинництва і тваринництва, а надлишки реалізують на ринках самостійно або через посередників.

Для більшості сільських сімей особисте селянське господарство є основним джерелом їх доходів. Разом з тим, ці господарства не мають офіційного статусу виробника сільськогосподарської продукції, оскільки не є юридичними особами. Виходячи з цього, в багатьох випадках, особисті селянські господарства залишаються поза межами програм державної підтримки для залучення кредитів на розвиток, придбання обладнання тощо.

З іншої сторони, виробляючи значні обсяги сільськогосподарської продукції, яку реалізують через посередників, вони зменшують свої доходи та не сприяють надходженням податків до бюджетів сільських громад. Згідно проведеного аналізу управлінням агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації, особистими селянськими господарствами району виробляється картоплі - 99%, овочів з відкритого ґрунту – 88%, плодів та ягід – 90%, молоко та м’яса – 45%. Тобто, особисті селянські господарства, залишаються важливими виробниками сільськогосподарської продукції, проте їх ринок є досить неорганізованим.

Вирішенням проблем, пов’язаних з реєстрацією господарської діяльності та спрощенням механізму залучення особистих селянських господарств в організований ринок сільськогосподарської продукції, сприятиме розвитку малого підприємництва на селі.

Сьогодні велика увага приділяється питанню створення та розвитку сільськогосподарської кооперації, сімейних фермерських господарств, як дієвого механізму підвищення конкурентоспроможності вітчизняних малих та середніх форм господарювання. За умови отримання відповідних матеріальних та організаційних ресурсів дані сільськогосподарські виробники здатні значно підвищити свою ефективність та зробити більш значний внесок в агровиробництво, а отже і  в розвиток сільських територій завдяки створенню нових робочих місць, виробничої інфраструктури.

Саме тому Уряд 13.09.2017 затвердив Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки.

На жаль на сьогодні в Україні потенціал сільськогосподарської кооперації є нереалізованим, тоді коли у країнах ЄС сільськогосподарські кооперативи забезпечують 57 відсотків виробництва молочної та 42 відсотки плодоовочевої продукції. У таких країнах, як Австрія, Данія, Нідерланди та Швеція у сільськогосподарських кооперативах виробляється понад 90 відсотків молока та понад 50 відсотків плодоовочевої продукції.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 106 в державному бюджеті на 2018 рік передбачено безпрецедентну суму – один мільярд гривень для розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації.

Держава стимулює створення фермерами сільськогосподарських кооперативів – як самостійно, так і спільно з членами особистих селянських господарств. Це дозволить розвинути переробку сільськогосподарської сировини та сприятиме виробництву агропродукції з високою доданою вартістю. Кооперація з іншими виробниками дозволить фермерам, особистим селянським господарствам більш ефективно реалізовувати свою продукцію.

Варто зазначити, що з 2016 року на Черкащині функціонує комунальне підприємство „Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів”. Створення такого Центру стало можливим завдяки підтримці Європейського Союзу у межах грантової програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Галузеве управління даним підприємством доручено Управлінню агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації.

 За біль детальною інформацією щодо підтримки фермерських господарств, створення сільськогосподарської обслуговуючої кооперації всі бажаючі можуть звертатись до управління агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації за адресою м. Умань, вул. М. Залізняка 2а, каб. 208, 215, тел. (04744) 3-25-77.

 

Начальник управління АПР

Уманської РДА

Мовчанюк В.О.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь