У школах району вшанували пам'ять жертв Голодомору

Дата: 28.11.2017 15:54
Кількість переглядів: 4834

       Щорічно у четверту суботу листопада в Україні  проходять жалобні заходи, приурочені вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років, адже ці жахливі сторінки в історії українського народу відгукуються болем у душі кожного небайдужого до подій того часу. З нагоди цієї сумної дати у всіх закладах загальної середньої освіти району проведено тематичні заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років та проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку».  

         На базі Собківського НВК І-ІІІ ступенів 20 листопада учні 10 класу та шкільний бібліотекар організували тематичну виставку літератури в шкільній бібліотеці. Проведено лінійку пам’яті жертв Голодомору, під час якої учні отримали короткі довідки про причини, початок та наслідки страшної трагедії українського народу. Для учнів 5-11 класів організовано перегляд відеофільму про Голодомор 1932 – 1933 років.

         22 листопада 2017 року в освітньому закладі проведено виховний захід «Горить свіча… А, може, то Душа», метою якого було вшанування світлої пам’яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховання в учнів особистісних рис громадянина України, патріотизму. Учні 5-11 класів мали можливість почути спогади жителів села про часи Голодомору, зібрані учнями краєзнавчого гуртка. Запаливши свічки пам’яті, які можна порівняти лише з зорями на небі, учні та вчителі вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять тих людей, які були заручниками страшних років та стали для наступних поколінь прикладом мужності та витримки.     

         24 листопада 2017 року в дошкільному підрозділі Собківського НВК проведено бесіду «Хліб в нашому житті»; переглянуто мультфільм «Про дівчинку, яка наступила на хліб»; організовано малювання колосочків та виставку дитячих малюнків.

          В пам'ять про ті страшні дні та про померлих односельчан на сільському кладовищі 23 листопада 2006 року збудовано та відкрито пам’ятний знак Жертвам Голодомору 1932 – 1933 років. Щорічно, в день Пам'яті Жертв Голодомору – геноциду, жителі села разом з учнями Собківського НВК приходять на кладовище до пам’ятного знаку, щоб вклонитись доземно невинно убієнним штучним голодом, покласти в знак пам'яті вінки та живі квіти, запалити свічку пам’яті.

         У Ятранівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено урок-пам’яті «Голодомор 1932 – 1933 років». Зачитано спогади очевидців трагедії 1932 – 1933 років в селі Ятранівка. Переглянуто відео-презентацію «Голодомор – геноцид українського народу».

         Із нагоди відзначення пам’ятної для українського народу дати в Бабанській ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено виставку стіннівок та тематичні виховні години, оформлено виставку тематичної літератури у шкільній бібліотеці «Забуттю не підлягає». А також відбувся відкритий виховний захід, присвячений вшануванню пам'яті безневинно померлих українців у 1932 – 1933 роках «Прости нас, пам’яте, прости…», який підготували учні 10 класу (класний керівник Герасимчук Н.Б.). Учні змусили згадати кожного з присутніх про ті страшні часи Голодомору, задуматись над трагедією, що не минула майже жодної сім’ї українського народу. Серця  учнів  та вчителів не залишились байдужими після участі в заході і скорботної хвилини мовчання.

         Вчитель історії Юрківського НВК І-ІІІ ступенів Черниш Л. Є. 24 листопада розповіла дітям про події, що відбувалися на території України та наших сіл у період 1932 – 1933 років. Учні разом з вчителями взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали  свічку».

        Протягом 20-28 листопада  до 85-річчя Голодомору у Полянецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено тематичні години спілкування. 24 листопада  2017 року учнями 9 класу  проведено виховний захід «Жнива скорботи». Оформлено тематичну газету «Літописець» в кабінеті історії. Організовано тематичні книжкові виставки в кабінеті історії та бібліотеці. Протягом тижня організовано роботу кінозалу та виставку в шкільному музеї «Пам’ятаємо. Сумуємо. Застерігаємо». Взято участь у Всеукраїнській акції «Запали  свічку».

        У Городецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів до Дня пам’яті жертв Голодомору проведено виховну годину з демонстрацією документального фільму (5-11 кл.). Організовано виставку книжкової літератури. Проведено акцію «Свічка пам’яті».

        Вчитель історії Черповодівської ЗОШ І-ІІ ступенів Мошул Л.А. до вшанування річниці Дня пам’яті жертв Голодомору підготувала презентацію та відео фрагмент під назвою: «Білим по чорному». Було підібрано вірші про Голодомор, історичні дані про ті страшні події в історії України. Захід завершився музичним фоном метроному, учні та працівники школи вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

        У Родниківській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка оформлено книжкову виставку в шкільній бібліотеці (шкільний бібліотекар Кучер Л.В.). Проведено: відкритий урок у 10 класі з теми: «Голодомор 1932-1933 років» (вчитель історії Бусуйок Л.М.); години спілкування «Голодомор 1932-1933 років у моєму рідному селі. Свідчення очевидців» (класні керівники); засідання круглого столу з теми: «Голодомор 1932-1933 років» за участю журналістки, історика-краєзнавця Тульчинської Н.С. Вчителі та учні 5-11 класів взяли участь у районному мітингу, присвяченому вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь