Кролівництво - одна із перспективних галузей тваринництва

Дата: 01.03.2019 15:58
Кількість переглядів: 3006

Значної популярності кролівництво в Україні почало набувати у 80-х роках XX століття, проте основна частка ( до 90%) виробництва м’яса забезпечувалось в домогосподарствах населення. Кроляче м'ясо - високопоживний дієтичний продукт, який містить повноцінні білки (21-22%), котрі засвоюються людиною на 90%.

Ось і нині розведенням кролів займається переважно населення. Відчутна нестача цього виду тваринницької продукції на ринку продовольства як області, так і України в цілому.  Сьогодні в Україні в середньому споживання м’яса кроля на душу населення складає 0,75 кг, тоді коли в світі цей показник складає 2 кг.

Про сучасні перспективи розвитку кролівництва йшлося на нараді організованої управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації за темою: «Стан та пріоритетні напрямки розвитку галузі кролівництва в Черкаській області», яка відбулась 28 лютого 2019 року в на базі ТОВ «Кролікофф» с. Іваньки Маньківського району.

Прикладом створення кролеферми нового типу в промислових обсягах являється компанія «Кролікофф», яка в 2010 році викупила виробничі потужності ТОВ «Анмакс» та створили підприємство по вирощуванню кроликів для виробництва м’яса та м’ясних продуктів. На сьогодні це комплекс з замкнутим та безвідходним циклом виробництва, який включає комбікормовий завод, селекційно-племінне господарство, ферми по вирощуванню кроликів, забійну ділянку, відділи переробки та реалізації продукції.

У ході наради заступник начальника відділу організації виробництва та інженерного забезпечення управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Анатолій Чернецький ознайомив присутніх із основними тенденціями та пріоритетними напрямками розвитку галузі кролівництва в Черкаській області.

Головний технолог ТОВ «Кролікофф» Володимир Яровий провів коротку оглядову екскурсію, окреслив основні технічні характеристики обладнання, особливості технології виробництва – від вирощування до фасування готової продукції та акцентував увагу на шляхах забезпечення стійкого протиепізоотичного стану кролівничих господарств.

Кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН Олексій Гончар виступив із доповіддю на тему: «Тенденції розвитку кролівництва в Україні та завдання наукових установ в підвищенні ефективності роботи кролівничих господарсв всіх типів».

Своїм досвідом поділилися із присутніми директор ТОВ «Агроплан» Уманського району Олександр Мордач. На сьогодні кролеферма в с. Юрківка товариства „Агроплант” це реалізований проект кролевиробництва, який в собі об’єднує – вирощування кролів (кролеферма із власним відтворенням, вирощуванням, відгодівлею кролів), власне кормовиробництво від вирощування сировини (зернові культури, багаторічні трави) її переробка, гранулювання корму за збалансованістю раціону, забійний та переробний цехи, реалізація готової продукції через власну торгівельну мережу під торговою маркою „Наш Кріль”.

 

За інформацією управління агропромислового розвитку

Уманської райдержадміністрації

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь