Санаторно-курортне оздоровлення чорнобильців

Дата: 22.07.2019 17:01
Кількість переглядів: 2208

Фото без описуЗ 1 січня 2017 запрацював новий механізм оплати послуг за санаторно-курортне лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, який базується на  укладанні тристоронньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно- курортним закладом. При цьому постраждала особа самостійно обирає  санаторно-курортний заклад для оздоровлення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2019 року №22 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році» встановлено, що розміри грошової допомоги для компенсації у 2019 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг  із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, становлять: для осіб, віднесених до категорії 1 – 7 300 гривень; осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 22200 гривень; дітей, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, – 14 500 гривень).

Забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до 1 категорії послугами на санаторно-курортне лікування проводиться згідно «Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 року №854 у порядку черговості, в межах бюджетних призначень. Показником черговості є дата постановки на облік.

У разі недостатності  суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі, постраждалі громадяни здійснюють доплати за надання послуг у закладі за рахунок власних коштів.

Звертаємо увагу, що з 01.01.2018 року введено в дію норму щодо отримання постраждалими громадянами компенсації замість санаторно-курортної путівки, тобто, особа має право самостійно обирати чи отримувати послуги із санаторно-курортного лікування (путівку) чи отримувати грошову компенсацію замість путівки. Облік осіб, які подали заяви на отримання грошової компенсації та облік осіб на санаторно-курортне лікування ведеться окремо.

Управлінням праці та соціального захисту населення на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2019 році взято 26 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1 та 18 осіб для виплати грошової компенсації замість путівки.

На реалізацію бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за напрямом «Оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1» Уманському району передбачено видатки в сумі 133532 грн, що дасть можливість оздоровити 17 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1 (65,4% від потреби), та 18 особам надати грошову компенсацію замість санаторно-курортного лікування (100% від потреби).

Станом на 01.07.2019 укладено 6 угод, за якими 6 осіб вже пройшли оздоровлення в обраному закладі.  Управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації продовжується організаційна робота щодо укладання угод для забезпечення послугами із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1.

Для надання послуг із санаторно-курортного лікування та виплати компенсації замість санаторно-курортного лікування у 2020 році громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації заяву, медичну довідку (форма 070/о), копію посвідчення, яке підтверджує статус особи, копії 1, 2, 11 сторінок паспорта до 15 жовтня 2019 року.      Інформація про кількість громадян, віднесених до категорії 1, яких взято на облік для забезпечення путівками та для виплати грошової компенсації у наступному році, подається органами соціального захисту населення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних держадміністрацій до 1 листопада поточного року (уточнена інформація - до 1 червня наступного року). 

З питань санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, звертатися до управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації за адресою: м.Умань, вул. Залізняка,2а , каб. 320, телефон для довідок: 3 21 56.

 

Начальник управління праці та

соціального захисту населення                                                      Ярошевич О.Я.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь