Розраховуємо на підтримку, дипломатичний і санкційний тиск на РФ для завершення війни та деокупації українських територій – Президент

Дата: 16.09.2019 16:46
Кількість переглядів: 433

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Словаччина була й залишається гарним другом, добрим сусідом і надійним партнером України.

«Глибоко зворушений, що повернення миру в Україну пані Чапутова назвала особистою метою. Завершення війни та деокупація всіх українських територій – моя головна місія як Президента України. І ми дуже розраховуємо на вашу підтримку, дипломатичний і санкційний тиск усіх наших партнерів, зокрема Словаччини», – зазначив Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою.

Володимир Зеленський підкреслив, що це потрібно не лише Україні. «Цього потребує вся Європа, яка почуватиметься у небезпеці, доки Російська Федерація ігнорує міжнародне право. Великі надії ми покладаємо на словацьке головування в ОБСЄ, яке триває, на подальші кроки для суттєвого прогресу у цьому важливому питанні», – підкреслив Президент України.

За його словами, першими значними кроками на шляху до миру буде повне й стале припинення вогню, остаточне розведення сил у районі Станиці Луганської, яке має бути належним чином верифіковане ОБСЄ.

«Очікуємо, що Словаччина й надалі ставитиме в ОБСЄ питання про повне виведення окупаційних військ з України та повернення під наш контроль тимчасово окупованих територій», – зазначив Володимир Зеленський.

Зі свого боку Президент Словацької Республіки Зузана Чапутова позитивно оцінила ситуацію в районі Станиці Луганської. «Обмін в’язнями з РФ та відновлення переговорів у Нормандському форматі є дуже важливим сигналом, що шляхом діалогу можна змінювати справи на краще. Кожне вирішення конфлікту повинне ґрунтуватися на принципах міжнародного права та брати до уваги суверенітет і міжнародно визнані кордони. Це стосується Донбасу і Криму, Севастополя. Тому Словаччина, згідно з позицією ЄС, підтримує продовження санкцій проти Росії доти, поки не будуть виконані Мінські угоди і Україна не матиме контролю над своєю територією», – наголосила вона.

Зузана Чапутова переконана, що кожна країна може обирати, куди рухатись і яким чином розвиватися. «Україна 5 років тому вказала, що вона хоче належати до євроатлантичного простору і визнавати наші спільні цінності. Потрібно, щоб це рішення поважалося», – підкреслила Президент Словаччини. Вона також висловила жаль, що українці гинуть, охороняючи мир та безпеку своєї держави.

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь