Депутати Уманської районної ради ухвалили звернення щодо недопущення поспішного відкриття ринку земель

Дата: 04.10.2019 15:25
Кількість переглядів: 1160

Сьогодні, 4 жовтня 2019 року, під керівництвом голови районної ради Оксани Супрунець відбулася позачергова сесія, яку ініцюювали депутати районної ради. У роботі сесії взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький, сільські голови, працівники виконавчого апарату ради, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Фото без опису

На порядку денному стояло лише одне питання - про звернення депутатів Уманської районної ради щодо недопущення поспішного відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і законодавчої заборони іноземцям купувати Українські землі.

За дорученням депутатів текст звернення зачитала Людмила Сальнікова.

Аргументи депутатів, чому потрібне це звернення, - сьогодні відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Відсутній порядок реалізації програми пільгового кредитування національного українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, що ставить сільського господаря у неможливість конкуренції перед агрохолингами та корпораціями, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями.

За результатами голосування проект звернення набрав 30 голосів із 30 присутніх на сесії депутатів.

Зокрема, в ухваленому рішенні відзначено:

1. Схвалити звернення депутатів Уманської районної ради до Президента України, Голови  Верховної Ради України щодо недопущення поспішного відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і законодавчої заборони іноземцям купувати Українські землі.

2. Направити дане звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України.

3. Опублікувати рішення у районних засобах масової інформації.

Звернення

депутатів Уманської районної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення поспішного відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і законодавчої заборони іноземцям купувати Українські землі

Ми, депутати Уманської районної ради Черкаської області, висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу скасування мораторію та запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення.

Сьогодні Україна через ігнорування  звернень органів місцевого самоврядування та позиції ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» стоїть перед вибором, який може кардинально змінити долю нашого народу, українського села, всієї країни.

Саме скасування мораторію та запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення є одним з кроків, які виходять далеко за рамки сьогодення та визначають подальшу долю не тільки аграрного сектору, а і всієї країни на десятиріччя вперед. Одним з найважливіших питань, яке хвилює нас, аграріїв та жителів Уманського району, чи стануть українці наймитами на власній землі, чи продовжать і далі в Україні рости земельні латифундії? Це не тільки економічне, а й соціальне питання. Там, де землю обробляють малі і середні аграрії - село продовжує жити: у людей є робота, місцеві бюджети отримують податкові надходження, а самі аграрії відіграють ключову роль в підтримці соціального та культурного життя громади. Там, де землю забрали великі агрохолдинги,  а особливо холдинги з капіталом іноземного походження, спостерігається інша картина: люди працюють вахтовим методом, а більшість сіл виявляються просто не потрібні, економічно невиправдані, що веде до їх повільної смерті.

Сьогодні відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Відсутній порядок реалізації програми пільгового кредитування національного українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, що ставить сільського господаря у неможливість конкуренції перед агрохолингами та корпораціями, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями.

Отже, земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу  безпеку і призвести до дестабілізації ситуації в Україні. Нам належить зробити свій вибір між поспішним відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою.

Враховуючи наведене ми, депутати Уманської районної ради, звертаємося до вас з проханням недопущення швидкого відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні та вважаємо за доцільне:

1. Продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських угідь державної та комунальної власності  та винести питання щодо продажу даних земель на всеукраїнський референдум.

2. При запровадженні законопроекту про обіг землі ( земельних часток (паїв):

- надати право купівлі даних земель фізичним особам ( лише громадянам України з єдиним громадянством України) в обсязі до 200 га, фермерським господарствам та суб’єктам господарювання із статусом юридичної особи, які мають в обробітку сільськогосподарські угіддя  до 3000 га ( на момент прийняття Закону про обіг землі);

- при здійсненні купівлі земель  сільськогосподарських угідь (земельних часток  (паїв) заборонити перепродаж даних земель терміном до 15-ти років.

3. Категорично заборонити здійснювати купівлю земельних часток паїв іноземним громадянами та суб’єктами господарювання заснованими іноземцями.

                                                                                    Схвалено на позачерговій 47 сесії

                                                                                     Уманської районної ради

                                                                                     сьомого  скликання

                                                                                      04.10. 2019 року



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь