Проведено засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

Дата: 19.11.2019 16:49
Кількість переглядів: 410

Згідно з Кодексом цивільного захисту України одним із основних завдань райдержадміністрації є забезпечення виконання завдань Уманською районною ланкою територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Черкаської області. Координаційним органом ланки є місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій райдержадміністрації, яку очолює перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький.

Фото без опису

На черговому плановому засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Уманської райдержадміністрації, що відбулося 18 листопада у приміщенні 14 державної пожежно-рятувальної частини Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Черкаській області, розглянуто п’ять питань:

  1. Про запобігання травмуванню та загибелі людей у зимовий період.
  2. Про забезпечення дотримання належного протипожежного стану закладів освіти, культури, медицини та соціального захисту.
  3. Про фактори ризику середовища життєдіяльності у районі.
  4. Про невідкладні заходи щодо запобігання респіраторних захворювань та грипу серед населення району.
  5. Про затвердження плану роботи місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на 2020 рік.

З метою реагування на загрозу виникнення та виникнення надзвичайних ситуацій у осінньо-зимовий період створена районна мобільна оперативна група із забезпечення швидкого реагування на загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій при ускладненні погодних умов. Оскільки згідно з договорами дороги міжнародного, національного та місцевого значення будуть обслуговуватись ТОВ «ШРБУ-48» та ТОВ «Уманьдоррембуд», до складу цієї групи будуть внесені відповідні зміни.

Щорічно на зимовий період під час сильних морозів у районі забезпечується робота пунктів обігріву. Стаціонарні пункти обігріву і цьогоріч працюватимуть на базі приміщень органів місцевого самоврядування, первинної та вторинної медицини, соціального захисту населення. Уманським РВ УДСНС України у Черкаській області забезпечується розгортання намету для обігріву аварійно-рятувальних бригад (підрозділів), а також у місцях заторів під час негоди.

Внаслідок зимової негоди нерідко виникають серйозні проблеми на автошляхах району, лініях електропередач, збільшується кількість пожеж внаслідок порушення правил використання пічного опалення, тож місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій звертається до населення із проханням перш за все дбати про безпеку людей та житлових приміщень, контролювати дозвілля дітей, не залишати малолітніх осіб без нагляду.

Санітарно-епідемічна ситуація в районі, як і в цілому по Україні, залишається складною. За 9 місяців поточного року в районі загальний рівень інфекційної захворюваності, без урахування грипу та ГРВІ, становить 404 на 100 тисяч населення, серед дітей цей показник становить 1296 на 100 тисяч, питома вага дітей складає 56,3% серед усіх, хто захворів.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року у районі спостерігається збільшення рівня захворюваності на туберкульоз та вітряну віспу – на 50%, на 28,5% - хронічні вірусні гепатити С.

Актуальною проблемою для району є захворюваність на туберкульоз органів дихання, що збільшилась на 50%.

Зафіксовано 2 випадки отруєння дикорослими грибами (с. Краснопілка).

Крім того, потягом року в Черкаській області зареєстровано 4 випадки захворювання на лептоспіроз, 1 з яких в Уманському районі (смт Бабанка). Захворювання пов’язане з купанням та рибною ловлею в місцевих ставках з непроточною водою, береги яких заросли очеретом та заселені гризунами.

Епізоотична ситуація, пов’язана зі сказом, нестійка – на 36% збільшилась кількість випадків покусів людей тваринами, зареєстровано 56 випадків, в т.ч. 22 дитини (39,3%), собаками нанесені 78,9% покусів, 19,2% - котами, 1,9% - свинею. Серед тварин, які нанесли покуси, 84% - свійські, 16% - безпритульні, отже, усім власникам тварин необхідно звернутись до органів ветеринарної медицини для проведення їх щеплень. На даний час, з метою попередження епідемічних та епізоотичних ускладнень щеплено проти сказу 9174 собаки, 3176 котів.

Проведення профілактичних щеплень людей та тварин є дієвим заходом, що сприяє зменшенню захворюваності інфекціями, які керуються засобами специфічної профілактики.

На завершення засідання Сергій Жорницький наголосив, що усі розглянуті питання та порушені проблеми є надзвичайно важливими для життєдіяльності району, їх вирішення буде забезпечуватись спільними зусиллями органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та установ району незалежно від форм власності.

 

За інформацією сектору з питань цивільного захисту та

оборонної роботи райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь