За круглим столом говорили про фінансування районної лікарні на перехідному етапі реформ

Дата: 13.12.2019 16:03
Кількість переглядів: 989

В Уманській центральній районній лікарні провели засідання за круглим столом за участі першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Жорницького, голови районної ради Оксани Супрунець, т. в. о. директора КНП «Уманська центральна районна лікарня» Інни Добрянської, сільського голови Дмитрушківської ОТГ Тетяни Шевчук, сільського голови Ладижинської ОТГ Сергія Цоколенка,  в. о. сільського голови Паланської ОТГ Ігоря Кузьменка, депутата обласної ради Валентина Судакевича, завідуючих відділеннями  районної лікарні, а також керівників сільськогосподарських підприємств району, які постійно допомагають медичному закладу. Потреба в діалозі виникла у зв’язку зі зміною фінансування закладу в ході реалізації реформи децентралізації та медичної реформи.

Фото без опису

З 1 квітня 2020 року фінансування  центральної районної лікарні  буде здійснюватись  через Національну службу здоров’я України. Але державна медична субвенція, як і раніше, спрямовуватиметься виключно на заробітну плату медикам, а кошти на енергоносії, харчування і медикаменти повинні передбачати у місцевих бюджетах.

Зокрема, у 2019 році лише на оплату енергоносіїв лікарні з районного бюджету, який з утворенням ОТГ став на 75 % меншим, було виділено близько 5,5 млн грн. 

Пропорційно до кількості населення кожній із об'єднаних територіальних громад також була доведена потреба в коштах на фінансування свого населення. В результаті станом на 1 грудня 2019 року Ладижинська ОТГ із потрібних 3769,7 тис. грн виділила 154,5 тис. грн на медикаменти, Дмитрушківська ОТГ із 4816,6 тис. грн спрямувала 329,3 тис. грн на медикаменти, Паланська ОТГ із потреби в 4607 тис. грн надала 670 тис. грн на медикаменти, 231,8 тис. грн - на харчування, 19,7 тис. грн - на «Доступні ліки», 108,2 тис. грн - на предмети, матеріали та обладнання. Ці дані озвучила головний лікар ЦРЛ Інна Добрянська.

Сергій Жорницький нагадав, що згідно нового проєкту Міністерства розвитку громад і територій процес об’єднання громад має вирішитись до кінця наступного року, при чому добровільно об’єднуватися можна буде лише до лютого місяця.  Тож врешті всі об’єкти спільної власності, в тому числі і лікарня, повинні перейти під опіку ОТГ району.

- Не можна залишити без підтримки такий важливий обєкт, адже здоров'я людей – це завжди найперший пріоритет. На 2020 рік в усіх місцевих бюджетах має бути закладено фінансування на центральну районну лікарню, - наголосив перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький.

За круглим столом кожен висловив свою думку з приводу подальшого фінансування і загалом діяльності центральної районної лікарні, яка, як зазначив депутат обласної ради Валентин Судакевич, є кращою в області після власне обласної лікарні. Лише спільними зусиллями району, ОТГ та бізнесу вдасться й надалі утримувати такий високий рівень надання медичних послуг.

Відділ взаємодії з громадськістю апарату Уманської РДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь