Презентація книги «Пекло на землі» до 120-річчя з дня народження її автора Юрія Карася

Дата: 16.01.2020 15:01
Кількість переглядів: 593

15 січня відбулася презентація книги уродженця села Текуча Георгія (Юрія) Карася-Галинського «Пекло на землі» з нагоди 120-річчя від дня його народження. Це трилогія-спогади патріота України, який за участь у національно-визвольній боротьбі був ув’язнений у Соловецькому таборі. Письменник, літературний псевдонім якого – Віталій Юрченко, на жаль, досі не був відомий широкому колу громадськості.

На заході, який ініціювала Уманська районна рада, зібралися працівники районної державної адміністрації та районної ради, депутати районної ради, сільські голови, вчителі історії та української мови, працівники музеїв і бібліотек району та міста, громадські активісти – зокрема, політичний в’язень, член Гельсінської спілки, колишній голова Уманської краєвої організації Народного Руху України, делегат всіх з’їздів НРУ, кандидат історичних наук, доцент Уманського державного педагогічного університету Богдан Чорномаз.

Фото без опису

Доповідачі – краєзнавці та історики – розповіли присутнім про долю письменника-земляка. У 17-річному віці Юрій Карась долучився до визвольної революції 1917-1921 років, згодом активно займався утвердженням української національної ідеї, державної української мови, розвитком національної культури, відродженням історичної пам’яті, формуванням національної свідомості. За це, власне, і поплатився – був заарештований та відправлений на каторгу. Дивом активісту вдалося втекти та написати документальну книгу «Пекло на землі» і роман-триптих «Червоний чад», які підняли завісу над архіпелагом ГУЛАГ на десятки років раніше за Олександра Солженіцина.

Обставини і точна дата смерті активіста невідома. Припускають, що він був вбитий за протидію радянській владі у 1944 або 1945 році.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь