Про імунопрофілактику від Управління охорони здоров’я ОДА

Дата: 20.01.2020 12:14
Кількість переглядів: 397

Імунопрофілактика – пріоритетний напрямок сучасної системи охорони здоров’я, яка є рушійною силою здорового способу життя та невід’ємною складовою громадського здоров’я, основою безпеки держави. Про це зазначають в Управлінні охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Фото без описуТам кажуть: держава приділяє значну увагу питанням вакцинації та забезпечує область якісними безкоштовними імунобіологічними препаратами. При цьому протягом 2019 року всі установи Черкаської області було забезпечені вакцинами.

Для проведення щеплень в області Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації створило систему, яка забезпечує надходження, облікування, зберігання та організацію щеплювальної роботи. В системі задіяні медичні працівники – відповідальні за щеплення особи, лікарі загальної практики-сімейної медицини, педіатри, неонатологи, травматологи – хірурги, фармацевти, провізори, – розповідає начальниця Управління Лариса Кошова.

Щодо щеплення з профілактики дифтерії та правця. В області показник охоплення щепленнями дітей до року проти кашлюка, дифтерії, правця (АКДП-3) – 85%; 18-місячного віку (АКДП-4) – 80,5%; 6- річного віку (АДП) – 68%; 16-річного віку (АДП-м) – 89,4%; дорослі щеплені на 91,3%.

Лариса Миколаївна зазначає, що звісно увагу приділяють  щепленнями проти поліомієліту в межах виконання заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту на 2017-2020 роки. Так, діти першого року життя щеплені на 83,1 %; 18-місячні – 86,4 %; діти 6 років – 86,5 %; діти віком 14 років – 82,1 %.

Планову імунізацію проти кору виконано на рівні 86,5%; 88,6%.

Щеплення дітей в 1 рік для профілактики гемофільної інфекції типу b виконано на 91,4%.

Проблемними для області є проведення щеплень дітей, які несвоєчасно розпочали вакцинацію відповідно до Календаря щеплень. Діти віком 1 рік і старше щеплені від кашлюка, дифтерії, правця  (АКДП-3) на 48,4%; старше 6 років – від дифтерії, правця (АДП) на 55,6%; діти 2 років і старші щеплені від кору на 58%.

Варто зауважити, невиконання обсягів щеплень призводить до втрати колективного імунітету, що становить загрозу для населення, підтримує циркуляцію збудників інфекцій, провокує виникнення спалахів та епідемій.

Причинами недостатнього виконання обсягів щеплень є відмова. За статистикою, кількість дітей віком до 2 років, батьки яких відмовились від всіх профілактичних щеплень протягом 2019 року, становить 3867 осіб, хоча в попередні роки цей показник становив 6700 (2017 рік), 5785 (2018 рік). Серед причин відмов від щеплень: релігійні мотиви та особисті переконання, недовіра до вакцин і їхніх виробників, недовіра до медичних працівників і медичної реформи, страх перед побічними реакціями та ін.

За показниками охоплення щепленнями дитячого та дорослого населення щомісячно складають рейтинг лікувально-профілактичних установ області (рейтинг установи виводиться за показниками виконання порівняно із середньообласними).

Станом на кінець грудня 2019 року найвищі рейтингові місця в КП «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги (сімейної медицини)» та КНП «Городищенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». 15 і більше показників за програмою «УкрВак» нижче за середньообласні в м. Сміла, м. Умань, Жашківському, Смілянському, Уманському та Черкаському районах.

Довідково:

За 2019 рік на території Черкаської області реєструвалось підвищення наступних інфекційних хвороб: туберкульоз органів дихання як серед дорослих, так і серед дітей; правець; кашлюк; менінгококова інфекція; кір; епідемічний паротит.

З інфекційних хвороб з високим рівнем летальності протягом 2019 року зареєстровано 1 випадок правця у нещепленої особи.

Дифтерія та поліомієліт в області не реєструвались.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь