Комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обговорила стан захворюваності на грип та ГРІ

Дата: 31.01.2020 16:13
Кількість переглядів: 943

31 січня перший заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Жорницький провів засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Одне з актуальних питань, яке було розглянуто, - про невідкладні заходи щодо запобігання респіраторних захворювань та грипу серед населення району.

Фото без опису

За інформацією Уманського лабораторного відділення Міністерства охорони здоровя України, складна епідситуація в Уманському районі реєструється з 40 тижня 2019 року. Відтоді не зафіксовано випадків захворювань на грип, проте 3764 випадків – на ГРІ, з них 2332 випадки – діти (61,9%). Госпіталізовано 319 осіб, з них 246 – діти (77%). Зокрема, на 5 тиждень 2020 року в районі зареєстровано 547 випадків захворювань на ГРІ, з них 68,9 % - діти. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення становить 1270,1, епідемічний поріг перевищено в 1,9 раз, показник епідемічного порогу можна розцінювати як дуже високий (51,7%).

Районний інфекціоніст Валентина Рибак розповіла про надання медичної допомоги хворим на грип та ГРВІ на випадок ускладнення епідситуації в Уманському районі.

В центральній районній лікарні за рахунок місцевого бюджету створено запас медикаментів, які видаються пацієнтам безкоштовно:

- антибіотики – 1100 флаконів на суму 23596 грн;

- противірусний препарат – Таміфлю 60 упаковок на суму 20460 грн;

- жарознижуючі, інфузійні та інші лікарські засоби на суму 81475 грн;

- вироби медичного призначення (маски, гумові рукавички, системи, шприци) на суму 2503 грн;

- дезинфікуючі засоби на суму 8550 грн;

- кисневі концентратори – 16 шт;

- пульсоксиметри – 12 шт.

З початку епідемічного сезону проти грипу щеплено 568 осіб.

Особлива увага приділяється медичні допомозі вагітним відповідно наказів МОЗ, УОЗ та наказів ЦРЛ. Акушерами-гінекологам проводиться активний скринінг вагітних шляхом телефонного опитування.

На випадок ускладнення епідемічної ситуації по грипу та ГРВІ по ЦРЛ видано наказ по перепрофілюванню додаткових ліжок з залученням до роботи інфекційного, терапевтичного, дитячого та гінекологічного відділень.

За останній тиждень потік пацієнтів із захворюваннями на гострі респіраторні захворювання до Центру первинної медико-санітарної допомоги збільшився у 2,5 рази. Про це доповів директор закладу Олександр Новаківський. Якщо минулого тижня хворих на ГРВІ було 206 осіб, з яких діти – 106, то за нинішній тиждень хворих уже 475, з яких 315 дітей. Грипу також не зареєстровано. До слова, найменше на ГРВІ хворіють люди старшого віку.

Медичні працівники як центру первинної медико-санітарної допомоги, так і центральної районної лікарні щеплені від грипу та забезпечені індивідуальними засобами захисту. Режим роботи проводиться з дотриманням протиепідемічного режиму.

Щоб запобігти поширенню інфекцій, по закладах освіти району вжито додаткові заходи. За словами начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Бориса Бондаря, посилено вологе прибирання з використанням дезинфікуючих засобів, ретельно дотримується температурний режим (18-19 градусів у школах, 20-22 градуси у садочках), кабінетну систему переведено на класну, обмежено масові заходи, активно проводиться інформаційно-розяснювальна робота серед батьків та дітей з питань профілактики грипу та ГРВІ.

Незважаючи на це, захворюваність дітей шкільного віку наразі доходить до епідемічного порогу – від 13 до 20 % по закладах освіти.

Враховуючи це, з метою недопущення поширення захворювань комісія вирішила рекомендувати відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації призупинити навчальний процес, а сільським радам – обмежити масові заходи до 9 лютого 2020 року.

 

Відділ взаємодії з громадськістю апарату Уманської РДА

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь