Керівників закладів загальної середньої освіти та педагогічних працівників, які отримують пенсію за віком, переведено з безстрокових трудових договорів на строкові

Дата: 01.07.2020 14:56
Кількість переглядів: 2035

8 квітня 2020 року Міністерством освіти і науки України надано роз’яснення та методичні рекомендації щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Враховуючи гостроту питання, наявність різночитань і неоднозначних тлумачень відповідних положень Закону стосовно процедури «переходу» з безстрокових трудових договорів на строкові, 30 червня на базі відділу освіти, молоді та спорту проведено нараду з керівниками закладів загальної середньої освіти. Керівники мали змогу долучитися до вебінару, організованого  ГО «Освіта для успіху», на тему «Трудові відносини з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, відповідно до нового законодавства». Під час зустрічі обговорено питання що таке «контракт» та «строковий договір».

Начальник відділу освіти, молоді та спорту Уманської районної державної адміністрації Борис Бондар зосередив увагу на механізмі виконання підпунктів 1 і 2 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону щодо «переведення» керівників закладів загальної середньої освіти та педагогічних працівників, які отримують пенсію за віком, з безстрокових трудових договорів на строкові. Він пояснив, що поточні безстрокові трудові договори з керівниками закладів загальної середньої освіти, що були оформлені винятково відповідними кадровими наказами, мають бути припинені, а трудові відносини між засновниками і такими керівниками можуть бути продовжені виключно на умовах укладеного строкового трудового договору (контракту).

Також він зазначив, що підпункт 1 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону поширюється на керівників лише закладів загальної середньої освіти (далі – закладів освіти) і не поширюється на керівників інших закладів освіти, зокрема дошкільної, позашкільної. Окрім того, вказаний  підпункт, не поширюється на тих керівників закладів освіти, які  на момент набрання чинності Законом (18 березня 2020 року) мали укладені строкові трудові договори (контракти).  

Станом на 30.06.2020 року такий строковий договір підписано керівником Бабанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Уманського району (опорна школа). Решта керівників закладів освіти працювали на відповідних посадах на безстрокових трудових договорах, що не передбачали завершення строку їх дії і, як правило, були оформлені шляхом видання відповідного кадрового наказу, а не шляхом підписання окремого договору (контракту).

Продовжуючи виступ, Борис Бондар  наголосив, що підпункт 2 пункту 3 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону поширюється на працівників закладів загальної середньої освіти, які працюють на посадах педагогічних працівників та отримують пенсію за віком.

Отже, строковий трудовий договір має укладатися лише з тими педагогічними працівниками закладів освіти (за їх згодою), які отримують пенсію за віком, і не має укладатися, якщо педагогічний працівник не отримує ніякої пенсії, чи отримує пенсію по інвалідності або пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Припинення безстрокового трудового договору з одночасним укладанням строкового трудового договору, в межах триваючих трудових відносин, оформляється шляхом видання керівником закладу освіти відповідного кадрового наказу.

Керівникам закладів освіти було повідомлено, що Закон зобов’язує засновників закладів освіти або уповноважені органи (відділ освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації)  до 1 липня 2020 року «укласти» з керівниками закладів освіти строкові трудові договори (за їх згодою), а «звільнити» лише таких керівників закладів освіти, які незгодні продовжувати трудові відносини на умовах строкового трудового договору.

Після проведеної роз’яснювальної роботи, керівники закладів освіти припинили безстрокові трудові договори та одночасно уклали  трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік) без проведення конкурсу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь