Німецькі меценати інвестують у відновлення заповідника «Трипільська культура»

Дата: 06.08.2020 08:35
Кількість переглядів: 415

Понад 20 мільйонів гривень у реконструкцію історико-культурного заповідника «Трипільска культура» інвестують німецькі меценати. Угоду про співпрацю між заповідником, Черкаською ОДА та головою правління «ПроКредит Банк» Віктором Пономаренком й фірмою «Капарол» сьогодні підписали у Легедзиному.

Заповідник діє на Тальнівщині з 2002 року. Під музей переобладнали старе приміщення ФАПу. У 2006-2007 роках будівлю частково реконструювали. Відтоді інших робіт не проводили, втім фонди постійно розширювали. За словами директора історико-культурного заповідника Владислава Чабанюка, з часу заснування тут зібрали одну з найбільших колекцій артефактів трипільської культури: більше 80 тисяч одиниць зберігання із майже 60 поселень України.

– Черкащина дуже багата на історико-культурну спадщину, – відзначає він. – Трипільська культура – найдавніший, досить потужний археологічний культурний пласт. До складу заповідника входить найбільші поселення, які є в світі і які розташовані саме на території Уманського, Звенигородського та Тальнівського районів. На території області є два величезних поселення трипільців у селі Майданець, площею 350 гектарів, та Тальянках у 450 гектарів. Вони отримали назву протоміста. Ми постійно проводимо наукові дослідження, розкопки протягом уже багатьох років.

Заповідник «Трипільска культура» має стати осередком популяризації трипільської культури не лише в Україні, а й у світі, переконаний очільник області Роман Боднар. Осучаснене приміщення, облаштована територія, дійсно цікавий музейний та науковий комплекс допоможуть у цьому. Підтримати заповідник фінансово зголосилися меценати з Німеччини. Вони інвестують сюди понад 20 мільйонів гривень. Проект розрахований на 2 роки.

– Був у заповіднику «Трипільска культура» кілька місяців тому, – розповідає голова ОДА. – Вразила унікальність, сила, світова важливість цього місця. А ще вразила неоціненість пам’ятки, бо бюрократичні коловороти тривалий час не дозволяли реконструювати приміщення. Зараз же тут стрімко ведуться будівельні роботи. Лише вдумайтеся: Трипільська культура – це перша землеробська культура світу! Тут, на Черкащині, найдавніші проміста на території всієї Європи, їм більше 5 тисяч років. Із 19 протоміст на Черкащині – 18. Зараз пам’ятки заповідника подані на включення до складу об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Захоплююся роботою керівника заповідника Владислава Чабанюка, нинішня подія і успіх закладу насамперед його заслуга.

Зараз у музеї утеплюють приміщення, роблять систему водопостачання та каналізації, замінюють систему опалення. У 2021-му продовжать ремонт підвального приміщення, монтаж експозиційного музейного обладнання, створять музейну кінозалу, благоустрій території та автостоянки.

– Невід’ємний подальший крок – промоція, – додає Роман Боднар. – Треба більше розповідати про такі скарби. Президент ініціює важливу всеукраїнську програму #Мандруй_Україною, в межах якої розвиватимемо туристичні «магніти». Бо нам є чим пишатися! Черкащина має посісти чільне місце у цій загальнодержавній програмі. Ми маємо усвідомити, яке глибоке коріння мають українці. Підписана сьогодні угода про співпрацю свідчить, що суспільство, бізнес та влада, три стовпи розвитку держави, зійшлися в одному прагненні розвивати культурно-історичний проект. Він є знаковим для Черкащини у привабленні туристів і дасть можливість про Черкащину усьому світові, бо це – дійсно місце сили.

Голова правління «ПроКредит Банк» Віктор Пономаренко зауважує, одне із чільних завдань його установи – підтримувати розвиток знань, світової культури та історії. Трипільська ж культура, за його словами, є одним зі світових надбань. Тож необхідно підтримувати той ентузіазм та прагнення до розвитку, який виявляють тутешні науковці зі збереження та примноження знань про Трипілля.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь