Лікувальне харчування – запорука здоров’я людини

Дата: 31.10.2017 16:05
Кількість переглядів: 1686

Фото без описуЛікувальне харчування є обов’язковою складовою комплексної терапії і застосовується в усіх відділеннях стаціонарів закладу охорони здоров’я.

В Уманській центральній районній лікарні організація лікувального харчування здійснюється відповідно до принципів та методологій, визначених «Порядком організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні».

Організація лікувального харчування хворих включає: опис стандартної дієти; основні показання для призначення; хімічний склад та енергетичну цінність; основні способи приготування страв; режим харчування.

Раціони харчування розробляються відповідно до норм середньодобового набору продуктів харчування на одного хворого відповідно до додатків 1 та 2 Інструкції, затвердженої наказом МОЗ України від 29.10.2013 № 931, згідно яких складається тижневе меню.

У 2017 році на харчування хворих для центральної районної лікарні виділено 1 297,0 тис. грн, профінансовано за 9 місяців 2017 р. на суму 1017,7 тис. грн, в т.ч. з місцевого бюджету 190,5 тис. грн, субвенції сільських рад – 715,0 тис. грн, спеціальний фонд – 112,2 тис. грн, а також надана спонсорська та благодійна допомога в сумі 44,2 тис. грн. Вартість 1-го ліжко-дня по харчуванню – 19,33 грн, вартість харчування для інвалідів, ветеранів війни та учасників бойових дій – 48,62 грн.

Завдячуючи фінансовій підтримці депутатського корпусу районної ради та головам сільських рад, харчування пацієнтів в центральній районній лікарні забезпечується на достатньому рівні, що зумовлює належний лікувальний процес в лікарні.

Особлива подяка керівникам сільськогосподарських підприємств району, які вже не один рік поспіль підтримують центральну районну лікарню та виділяють благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування. І серед них хочемо виділити наступних керівників підприємств:

- Мальченко В.П., керівник ТОВ «Прометей», с. Аполянка;

- Хорохонько С.В., керівник ФГ «Хорста», с. Черповоди;

- Осадчий В.О., керівник ФГ «Базис», с. Городецьке;

- Пастушенко О.В., керівник ФГ «Імпульс», с. Томашівка;

- Чекаленко В.І., керівник ТОВ «Берестівець», с. Берестівець;

- Карачун П.В., керівник ТОВ "Аграрій СВП", с. Краснопілка;

- Поліщук О.В., керівник ВТФ "Сяйво", с. Пугачівка;

- ПП Мазур, с. Оксанина;

- Шилюк В.П., керівник ТОВ «Новий Світ-Агро», с. Городниця.

На прохання медичних працівників лікарні щодо благодійного збору картоплі у жителів району, відгукнулося більшість громад та сільських голів району і першими долучилися до цього заходу такі громади, як с. Пугачівка (сільський голова Овчіннік В.М,), які зібрали 600 кг картоплі,  с. Коржова Слобідка (сільський голова Джуплій С.В.) – 150 кг картоплі, громада с. Вільшана Слобідка (сільський голова Оратівський Л.В.) – 200 кг картоплі. Збір картоплі на сьогоднішній день триває.

На даний час для харчування пацієнтів є потреба у наступних продуктах харчування:

- картопля – 8 т;

- буряк – 1 т;

- морква – 1,5 т;

- цибуля – 800 кг.

Протягом багатьох років невирішеним залишалося питання придбання харчових термосів для відділень центральної районної лікарні і, завдячуючи підтримці голови Уманської райдержадміністрації Данченка Є.М., на сесії районної ради були виділені кошти на придбання 32 термосів для 8 стаціонарних відділень (по 4 шт. для кожного відділення).

 

Головний лікар Уманської ЦРЛ

І. І. Добрянська



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь