Спалене село Уманщини: мітинг-реквієм з нагоди 75-ї річниці трагедії в селі Острівець  

Дата: 15.01.2019 16:09
Кількість переглядів: 2570

14 січня 1944 року фашистські загарбники спалили село Острівець Уманського району та розстріляли 142 мирних жителя. Так карателі мстилися за захоплений партизанами обоз. Пам’ять про жертв трагедії, яку в народі назвали «кривавою неділею Острівця», вшанували сьогодні мітингом-реквіємом і поминальною панахидою безпосередньо на місці розстрілу. Тут односельцями посаджено парк, а на братській могилі споруджено обеліск Слави, збудовано меморіальний комплекс «Жінка з дитиною» як символ відродження Острівця.

Фото без опису

У мітингу взяли участь голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко, голова районної ради Оксана Супрунець, депутат районної ради Борис Пахолюк, сільський голова с. Острівець Ангеліна Атаманюк, сільські голови сіл району, голова первинної організації ради ветеранів війни та праці с. Острівець Володимир Коваль, громадськість населеного пункту, інші небайдужі.

 «Сьогодні, коли над Україною знову нависла загроза людиноненависницької системи, ця трагедія вчить нас відповідально ставитись до пережитого уроку. Збереження пам’яті про тих, кого немає, про буремні історичні події, потрібно передавати нащадкам та щохвилинно берегти багатостраждальну Україну від ворогів. Це урок, за який заплатили життям 142 мирних жителя. Свято бережімо місце, де лежать безневинно загиблі. Вічна їм пам'ять та вічний спокій!», - звернувся до присутніх голова РДА Євгеній Данченко.

Панахиду за загиблими, закатованими нацистським ворогом,  провів протоієрей Павло Мельник. Потому присутні поклали  квіти та вінки до Братської могили.

Як свідчать історичні джерела, у роки Другої світової війни фашистами було спалено та знищено понад 330 сіл в Україні. Одним із них стало село Острівець. Пройшли роки. Острівець відновився, відбудувався, піднявся з руїн. Зараз це мальовниче, чарівне село Уманщини. Та людям досі болять завдані війною рани. Дорогою ціною дісталася нам Перемога. І лише від нас залежить, чи залишиться вона у пам’яті наступних поколінь. Бо без пам’яті немає майбутнього.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь