Прийди-прийди, веснонько!

Дата: 12.03.2019 16:13
Кількість переглядів: 791

Фото без описуМасляна, Масниця, Колодій – одне з календарно-побутових свят, яке пов’язане із давнім народним звичаєм – проводами зими і зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту.

Свято триває тиждень і завершується, як правило, народними гуляннями  в неділю.

Отож, у неділю, 10 березня, жителі Уманщини теж святкували Масляну. Фольклорно-обрядове дійство пройшло в селі Іванівка. Неважаючи на те, що погода у цей день трішки підвела – спочатку йшов дощ, а потім град – гарного настрою і позитивних емоцій в учасників та гостей свята не відібралось. Тим паче, за народними  повір'ями дощ на Масляну – до теплої весни і багатого врожаю грибів.

Як і годиться, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму, на «масляних» гуляннях фольклорні колективи району заспівали тематичних українських народних пісень. Дарували свою творчість:

  • Народний  аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» Черповодівського СБК, керівник Світлана Головчук;
  • Вокальний ансамбль «Калинонька» Ятранівського СБК, керівник Оксана Калінська;
  • Вокальний ансамбль «Родина» Іванівського СБК, керівник Галина Календрузь;
  • Вокальний ансамбль Кочубіївського СБК, керівник Світлана Вивальнюк;
  • дитячі колективи Черповодівського та Іванівського Будинків  культури.

А яка ж Масляна без рум’яних, золотистих млинців, які є прообразом сонця?! Поки на сцені лунали запальні співи, всі бажаючі частувалися головною традиційною стравою – млинцями з різними смачними начинками, а також гарячими напоями, шашликами, юшкою та іншими ласощами. Біля столів  юрмилися і діти й дорослі. Головні спонсори свята – директор ТОВ «Аграрій СВ ПП» Петро Карачун та директор ПП "ОРІЄНТИР-АГРО-Б" Богдан Бойко – постаралися, щоб всім присутнім було не тільки весело, а й смачно.

Насамкінець святкування спалили опудало – так звану Морену, що символізує закінчення зими і пробудження природи, всього живого. У великому хороводному колі учасники дійства просили доброї долі, теплої весни і літа, багатих врожаїв.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь