Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя

Дата: 02.11.2017 16:24
Кількість переглядів: 3539

З 2 по 31 жовтня 2017 року у бібліотеках загальноосвітніх навчальних закладів Уманського району проходив четвертий Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека – за здоровий спосіб життя».

Місячник проводився з метою формування в учнів здоров’язбережувальної компетентності, уміння розумно та раціонально користуватися природними ресурсами, усвідомлення ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини, бажання дотримуватися здорового способу життя, популяризації книг про складові здоров’я, цілющі рослини.

У загальноосвітніх навчальних закладах району бібліотекарі із класними керівниками та учнями проводили літературні  вікторини,  виховні години, бібліотечні уроки,  екскурсії, презентації книжкових видань, дні відкритих дверей для батьків та педагогів,  відео проекти, репортажі про шкільну бібліотеку.

Фото без опису

Цікаву та нетрадиційну годину спілкування у вигляді літературно-пізнавального конкурсу для учнів «Шкідливі звички – міраж і реальність» був проведений бібліотекарем Дмитрушківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Богдан Т.Ю. Метою конкурсу було залучення дітей до читання, популяризація літератури про здоров`я, формування у користувачів культури здорового способу життя, почуття відповідальності за збереження свого здоров`я та здоров`я інших людей.

 У Кочержинському навчально-виховному комплексі протягом місяця шкільним бібліотекарем Гоменюк О.І. реалізовувався виховний проект «Здоров’я – мудрих гонорар».  Це активна форма роботи з батьками, які хочуть змінити своє ставлення до поведінки та взаємодії з власною дитиною, а в даному випадку зробити її більш здоровою та загартованою. Упродовж місяця діти збирались матеріали. За цей час була оформлена фотовиставка, книжкова виставка «Не зламай свою долю», група «дослідників» підготувала розповіді про здоровий спосіб життя, «артисти» вивчили вірші, підготували флешмоб, задіяні були медичні працівники ФАПу та навчального закладу, учителі, батьки. Фіналом проекту стало велике родинне свято «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

У Старобабанівській, Бабанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів бібліотекарем Любарською Л.В. та Діхтяренко Л.А. головною темою книжкових виставок, бесід, годин спілкування було обрано «Хочеш бути здоровим – будь, а книга тобі допоможе!». Червоною стрічною крізь усі проведені заходи пройшло гасло «Природа лікує». Щоб попередити  хвороби, вилікуватись від них, зберегти своє здоров’я, наші предки звертались до цілющих першоджерел – рослин; рослин, які росли у нашій місцевості на луках, полях, у лісі, біля ставків та на берегах річок. Саме вікторина  «Рослини, які нас лікують» проведена шкільним бібліотекарем Старобабанівської загальноосвітньої школи та вікторина, розроблена та проведена бібліотекарем Бабанської загальноосвітньої школи Діхтяренко Л.А. «Найкраща аптека - природа, наймудріший лікар - рослини» розкриває світ рослин - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство.

У Городецькій  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів пройшли уроки казко терапії «Книги – ліки для душі»: «Як стати здоровим» (2 клас), «Чудесне перетворення» (3 клас), «Правила життя» (4 клас), бесіда з елементами гри «Здоров’я – найбільший скарб» (5 клас).

Протягом місяця працював шкільний відео зал у Полянецькій загальноосвітній школі І –ІІІ ступенів, Кочержинському навчально-виховному комплексі, під час роботи  якого демонструвались фільми «Вся правда про куріння», «Наркоманія – це плаха», «Мандрівка на планету здоров’я».

Флешмоб «Я дружу з книгою і здоровим способом життя» відбулись у Полянецькій, Паланській загальноосвітніх школах, Шаринському, Дубівському НВК.

Буккросинг  під гаслом «Література як мікстура» пройшов у Бабанській, Ладижинській, Родниківській  ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Відбулася посвята учнів 2-х класів у читачі в Черповодівській, Оксанинській, Ятранівській, Кочубіївській, Іванівській, Родниківській, Сушківській ЗОШ, Громівському, Косенівському, Собківському НВК.  У ході заходу проведено бесіди-роздуми «Про що можна дізнатись з книг?».
З метою поповнення фонду художньої літератури шкільної бібліотеки у  Дубівському, Юрківському, Доброводівському, Танському, Ропотуському, Посухівському НВК та Городецькій, Текучанській, Колодистенській ЗОШ проводилась акція «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом». 
«Я обираю здоров’я», «Здоров’я сьогодні і на все життя» – виставки малюнків і плакатів проведено у Родниківській, Старобабанівській, Полянецькій, Паланській ЗОШ, Гереженівському, Шаринському, Рижавському НВК.
Пройшли екскурсії діток старшої групи дитячого садка до шкільної бібліотеки в Іванівській ЗОШ І-ІІІ ст. (бібліотекар С.В.Животівська), Городницькій ЗОШ І-ІІ ст. (бібліотекар Тиран В.Л.), Старобабанівській ЗОШ І-ІІІ ст.(бібліотекар  Любарська Л.В.), Бабанській ЗОШ І-ІІІ ст. (бібліотекар Діхтяренко Л.А.), Ладижинській ЗОШ І-ІІІ ст. (бібліотекар Ратушна С.С.), Текучанській ЗОШ І-ІІІ ст. (бібліотекар Школенко Л.А.). Для бібліотекарів було важливим створити атмосферу зацікавленості, щоб водночас донести до дітей потрібну інформацію.

                                                                             Баранюк Т.В., методист

                                                                             відділу освіти, молоді та спорту

                 Уманської РДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь