На варті вирішення проблем учасників антитерористичної операції

Дата: 26.09.2018 16:29
Кількість переглядів: 782

З метою забезпечення належної турботи про учасників антитерористичної операції, які проживають на території Уманського району, 26 вересня під головуванням першого заступника голови Уманської райдержадміністрації Сергія Жорницького відбулося засідання Центру допомоги учасникам антитерористичної операції.

Участь в засіданні взяли директор Уманського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Інна Гущина, начальник управління  праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олег Ярошевич, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Тетяна Мельниченко, голова громадської організації «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО» Костянтин Аксамітний, голова ГО «Координаційний центр захисників Уманщини» Олександр Хоменко, учасник бойових дій Юрій Рижак та психолог центральної районної лікарні Галина Юрчак.

Основна мета засідання – проаналізувати сучасний стан надання соціальної допомоги та психологічної підтримки учасникам АТО та членам їх сімей, рівень їх соціального захисту, виявити існуючі проблеми та знайти конкретні шляхи їх вирішення. 

Перед початком роботи Сергій Жорницький зосередив увагу всіх присутніх на важливості розгляду проблемних питань та на їх ефективному вирішенні. Він наголосив на тому, що жодне звернення від учасників АТО не повинно залишитися поза увагою.

Директор Уманського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Інна Гущина повідомила, що станом на 26 вересня на обліку в районному центрі перебуває 397 учасників АТО, в яких виховується 287 дітей. З метою визначення потреб та надання необхідної соціальної допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей спеціалістами центру вивчено потреби 315 сімей учасників АТО, в яких виховується 171 дитина.

За результатами вивчених потреб спеціалісти центру вирішують питання щодо сприяння в оформленні необхідних соціальних допомог, оздоровленні, отриманні гуманітарної та матеріальної допомоги, соціально-реабілітаційних послуг, професійної підтримки та працевлаштування, психологічної допомоги.

Протягом січня-вересня 2018 року були проведені районні заходи для членів сімей учасників АТО. Зокрема, 11 травня 2018 року з нагоди відзначення Дня матері за сприяння центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було відвідано сім’ї загиблих матерів учасників АТО та вручено подарунки. 1 червня 2018 року з нагоди відзначення Дня захисту дітей вручено подарунки для 100 дітей  учасників АТО району (віком від 7 до 14 років). На ці цілі та ряд інших виділено кошти в сумі 51200 грн.

Водночас, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Тетяна Мельниченко проінформувала про соціальний захист учасників АТО. Зокрема, вона зазначила, що на обліку в управлінні перебуває 364 учасники антитерористичної операції, з них 14 інвалідів війни АТО, 324 учасники бойових дій АТО та 18 членів сімей загиблих ветеранів війни АТО.

На виконання заходів районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців-добровольців на 2018-2022 роки, на 2018 рік з районного бюджету передбачено 2221,5 тис. грн.

За 8 місяців 2018 року на виконання Програми з районного бюджету спрямовано 937,9 тис. грн. Ці кошти використовуються на санаторно-курортне лікування, надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, одноразової матеріальної допомоги на лікування, щомісячної стипендії дітям загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції, матеріальної допомоги на придбання житла з районного бюджету, матеріальної допомоги на капітальний або поточний ремонт житла, забезпечення безкоштовним зубопротезуванням, надання стаціонарної медичної допомоги, харчування учнів та вихованців дошкільних навчальних закладів з сімей учасників антитерористичної операції та з сімей внутрішньо переміщених осіб.

З 1 січня 2017 року управлінням праці та соціального захисту населення виплачується щомісячна стипендія дітям та батькам загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції в розмірі 1000 грн щомісячно.

З 2017 року в районі діє «Цільова програма підтримки військовослужбовців, які уклали контракт в 2017-2018 роках», відповідно  до якої військовослужбовцям  рядового, сержантського та старшинського складу, які уклали контракт з 1 січня 2018 року про проходження військової служби виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 тис. грн. Нині 22 особам виплачено 305 тис. грн.

Управлінням праці та соціального захисту населення укладено 7 договорів на навчання 7 учасників АТО за професіями водіїв за рахунок коштів державного бюджету на суму 31,2 тис. грн. У жовтні будуть укладені ще 2 договори на навчання на загальну суму 8 тис. грн.

В ході засідання було обговорено болючі питання щодо психологічної та професійної реабілітації учасників АТО, їх реабілітації в закладах санаторно-курортного лікування. Тому учасники зібрання спільно намітили шляхи вирішення цих проблем задля прискорення адаптації в мирному середовищі наших захисників.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь