Міжнародний день рідної мови

Дата: 23.02.2018 16:34
Кількість переглядів: 724

Фото без описуМіжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Із здобуттям Україною незалежності одним із найважливіших завдань, що постало перед державою, було створення всебічних умов для розвитку і утвердження української мови як державної.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління, вкладаючи дедалі більше народну душу і водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається, насамперед, національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.

З метою підтримки рідної мови, згуртування усіх на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, 22 лютого Уманською районною центральною бібліотекою спільно з районним центром культури і дозвілля проведено літературно-музичну композицію «Мову солов’їну збережи, Україну рідну захисти» для учнів Текучанської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Слова ведучих Ольги Гербут та Віталіни Цюри про необхідність збереження та пошанування мови заради прийдешніх поколінь, як це робили наші славні предки супроводжувалися яскравими виступами Народного ансамблю української пісні «Горицвіт» районного центру культури і дозвілля (керівник – Володимир Павленко).

В залі панувала щира атмосфера та гарний настрій. Завершальним акордом було душевне виконання пісні «Три музики». Українська мелодія запалила своєю енергетикою весь зал. Свято рідної мови вдалося змістовним та цікавим. Учні ще раз переконалися, що рідна мова – це «мова єднання», братньої любові та поваги, взаємопідтримки й розуміння.

Тож, як писав Максим Рильський: «...Як парость виноградної лози плекаймо мову...». Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

 

    Методист РЦБ Ольга Гербут



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь