Моє село – краплиночка на карті

Дата: 31.08.2017 08:13
Кількість переглядів: 959

24 серпня громада Уманського району, як загалом і вся Україна, урочисто відзначила 26-у річницю Незалежності. Масштаби святкування ще раз переконливо засвідчили, що, хоч і поволі, у нас зростає покоління, для якого сутність незалежності наповнюється новим змістом: поняттям справжньої свободи, засвоєнням істинних загальнолюдських цінностей, усвідомленням своєї самобутності, зростанням почуття єдності та гордості, що ти – українець.

До святкових заходів, які відбувалися в с. Паланка, долучилася й бібліотечна громада району. Вже стало традицією до кожної річниці реалізувати певний творчий проект виставкової експозиції. Минулого року це було відтворення інтер’єру української світлиці. Цьогоріч працівники районної бібліотеки запросили відвідувачів до перегляду виставки «Золоті ключі рідного краю», на якій були представлені книги та світлини сузір’я літературних митців Уманщини. Гості завітали до літературного бібліокафе, де можна було «поласувати» гарячими новинками, книжковими стравами «під гарячим соусом», насолодитися журнальними «десертами». А щоб читання супроводжувалося комфортними умовами, відвідувачам пропонували запашні прохолодні напої з цілющих трав рідної землі, традиційні та оригінальні кваси. Також усі охочі могли вибрати для себе рецепт на будь – який смак на виставці «Літо в банці».

Присутні подивувалися майстерності, продемонстрованій аматорами декоративно-прикладного мистецтва під час проведення майстер-класів. Милували око вишиванки Світлани Галяс із с. Танське та Світлани Смілянець із с. Городецьке, вироби в стилі канзаші Інни Петрушевської з с. Фурманка, прикраси з природного каміння читачки районної бібліотеки Вікторії Проценко. Кожен міг придбати оригінальне запашне мило від майстрині Діани Куделі. Традиційно тішили відвідувачів авторські ляльки майстрині Валентини Гончарук із с. Свинарка. Та найбільше переглядів припало на долю оригінальної рукотворної книги-альбому, яка стала колективним творчим подарунком бібліотечних працівників району своїй Україні та своєму краєві. На її 53-ох аркушах розміром 100х60 см. – стислий виклад історії громади та туристичної принади кожного населеного пункту, багатство талантів їх мешканців.

Наш арт-альбом – художньо-аматорська дивовижа, виконаний в модному стилі хенд мейду з використанням різноманітних технік: скрапбукінгу, малювання, ліпки, в’язання із застосуванням найрізноманітніших, часто неймовірних, матеріалів.

На першій сторінці кожного аркуша відбито головну тему й суть арт-альбому: продемонструвати неповторність свого рідного краю. Про це говорять і сама його назва: «Моє село – краплиночка на карті», і світлини-ілюстрації краєвидів місцевості. Зворотна частина аркуша – об'ємні деталі з різного матеріалу – пластику, металу, дерева, товстого картону, нитки, тканини, стрічки, мережки, мотузочків, соломки...Кожен аркуш неповторний, не схожий на інші, несе яскраву індивідуальність свого творця. То ж і отримали загалом не одноманітно-паперовий вигляд сторінок, схожий на застарілі аплікації, а рукотворний витвір мистецтва, вияв зачудування рідним куточком і його талановитими жителями. Бібліотекарям було надано творчу свободу, то ж експериментували як завгодно і не переймалися неоднозначністю оцінок, адже це саме той випадок, коли чим сміливіше – тим краще. Пріоритетним було єдине –привабливо зв’язати, поєднати різноманітні частини аркуша, зберігши суть. Наприклад, аркуш, створений бібліотекарем с. Старі Бабани Вікторією Маліновською можна назвати одою Каменю. Адже на мішковинній основі й назви викладені з мілкого граніту, й світлини обрамлені кам’яною крихтою. Сторінка Ольги Лісачової із с. Дубова – наглядний приклад, як із поєднання легкості нитки та міцності дуба можна створити неповторну картину села. Над майстерністю оформлення та вишуканістю палітурок кропітливо працювали ініціатор створення арт-альбому методист ЦРБ Ольга Гербут, редактор Аліна Мазурець, художник Клавдія Олійник та весь колектив районної бібліотеки (директор Любов Кравчук).

Сторінки альбому зібрані у два томи товщиною в 50 сантиметрів кожен. Високі гості, запрошені, учасники святкових заходів схвально оцінили творчий проект бібліотекарів району. Альбом ще довго зберігатиме цінні відомості про минуле та сьогодення нашої Уманщини. А переглянути його сторінки можна в читальній залі ЦРБ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь