Діалог влади й чорнобильців

Дата: 22.03.2019 16:43
Кількість переглядів: 853

Узагальнити та обєднати зусилля служб району в питанні соціального захисту чорнобильців, окреслити шляхи покращення ситуації і, власне, почути кожного з них – з такою метою 22 березня було зібрано круглий стіл із чорнобильцями. На зустрічі, яку проводив голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко, були присутні заступник голови районної ради Петро Бабкін,  голова Уманської районної організації "Союз Чорнобиль України" Петро Сорока, голови первинних громадських організацій чорнобильців населених пунктів району, представники об'єднаних територіальних громад, медицини, пенсійного фонду, інших профільних установ та організацій.

Як зазначив, відкриваючи зустріч, Євгеній Данченко, в Уманському районі на обліку перебуває 1277 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Фінансування їхнього соціального захисту здійснюється як з державного, так і місцевих бюджетів – обласного, районного, сільських.

Фото без опису

Начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олег Ярошевич детально проаналізував виплати та допомоги чорнобильцям за 2018 рік. Фактичні видатки на надання додаткової відпустки, харчування, оздоровлення громадянам, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету склали 636,6 тис. грн.

З обласного бюджету на медичне обслуговування спрямовано 134,9 тис. грн, з них на зубопротезування – 10 осіб на суму 39,3 тис. грн та медикаменти – 95,6 тис. грн.

На санаторно-курортне лікування 6 потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС І категорії з районного бюджету виділено 40,9 тис. грн та бюджету Паланської ОТГ для 2 ліквідаторів – 13,6 тис. грн. На виплату одноразової грошової допомоги до 32-ї річниці та Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС 121 учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 22 вдовам учасників ліквідації виділено з районного бюджету  28,6 тис. грн. На фінансову підтримку громадської організації «Союз Чорнобиль України» спрямовано 67,6 тис. грн. На відшкодування 10 чорнобильцям вартості проїзду міжміським транспортом використано 4 тис. грн.

Також були озвучені плани на соціальний захист потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2019 році. Із державного бюджету виплачується:

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: 58 особам І категорії по 394,80 грн та 84 особам ІІ категорії по 197,40 грн;

- щорічна компенсація за шкоду заподіяну здоров'ю та допомоги на оздоровлення у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: для категорії 1 – 26 особам з інвалідністю 1 і 2 групи – 120,00 грн, 32 особам з інвалідністю 3 групи – 90,00 грн; 75 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії – 100,00 грн; 45 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – 3 категорії та 7 евакуйованим із зони відчуження у 1986 році – 75,00 грн;

- санаторно-курортне оздоровлення 17 громадян, які постраждали від ЧК (1 категорія)  – 124,1 тис. грн

- грошова компенсація замість путівки 18 особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 9,4 тис. грн;

З обласного бюджету передбачено 134,9 тис. грн, а саме на медикаменти – 102,9 тис. грн, зубопротезування – 42,0 тис. грн.

За січень-лютий 2019 року компенсаційних виплат та грошової допомоги (надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на харчування, оздоровлення) спрямованих громадянам, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи з державного бюджету становлять 99,2 тис. грн, ліки – 7,9 тис. грн.

Районною комплексною програмою «Турбота» на 2019 рік з місцевого бюджету  передбачено 81,4 тис. грн, а саме на:

- фінансову підтримку діяльності громадської організації Союз Чорнобиль України” – 20,0 тис. грн;

- одноразову матеріальну допомогу 95 ліквідаторам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС 1, 2, 3 категорій та 14 вдовам по 200 грн на загальну суму 21,8 тис. грн;

- відшкодування громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, один раз на рік вартості проїзду міжміським транспортом – 3,1 тис. грн

- санаторно-курортне оздоровлення з районного бюджету 3 громадян, які постраждали від ЧК (1 категорія)  – 21,9 тис. грн, з бюджету Паланської ОТГ 1 ліквідатора – 7,3 тис. грн та бюджету Ладижинської ОТГ 1 ліквідатора – 7,3 тис. грн.

Згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», громадяни постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 категорії та учасники ліквідації аварії на ЧАЕС 2 категорії, користуються правом щоденного пільгового проїзду в автобусах приміського сполучення.

Як і годиться, круглий стіл був побудований у формі діалогу. Кожен присутній голова первинної організації чорнобильців мав змогу задати питання, що цікавлять, та отримати вичерпні відповіді. Зокрема, додатково начальник відділу з обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці та громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС Тетяна Мельниченко розповіла про стан заміни посвідчень чорнобильцям І категорії та про можливість отримати відшкодування на дороговартісне лікування з районного бюджету.

«Питання соціального захисту чорнобильців, які не може профінансувати держава, будемо закривати ми у співпраці з депутатським корпусом районної ради, сільськими радами, об'єднаними територіальними громадами. При цьому я вимагаю індивідуального підходу до кожного із 1277 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Ніхто не має залишився без потрібної йому допомоги», - підсумував зустріч голова Уманської РДА Євгеній Данченко.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь