Лідери ОТГ та що є визначальним критерієм для сталого розвитку громад, - оцінка фінансової спроможності 366 ОТГ

Дата: 19.03.2018 16:52
Кількість переглядів: 1089

Експерти представили народним депутатам результати фінансового моніторингу децентралізації та результати оцінки фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад (ОТГ) за 2017 рік.

Фото без описуЦі дані, розроблені експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International), розглядалися 14 березня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Яніна Казюк поінформувала, що з 2014 до 2017 року власні доходи місцевих бюджетів України зросли на 124 млрд грн. На 2018 рік тенденція до зростання також зберігається. А загальний розмір фінансових ресурсів, який є у розпорядженні органів місцевого самоврядування, в 2017 році вперше перевищив половину від всього зведеного бюджету України та склав 51,2%.

Аналіз свідчить про те, що найнижчі показники фінансової спроможності характерні для більшості невеликих громад. Виняток становлять окремі невеликі громади на території, яких розміщені бюджетоутворюючі підприємства та потужні підприємства реального сектору економіки.

Наявність закономірності між фінансовою спроможністю та чисельністю населення громади можна пояснити тим, що у великих громадах більш вигідно розвивати малий та середній бізнес, оскільки там є достатній трудовий ресурс, більш ємний місцевий ринок збуту товарів і послуг та кращі перспективи для сталого розвитку громади.

Великі громади мають більший потенціал та більше можливостей для забезпечення належного утримання об’єктів інфраструктури, функціонування закладів та установ комунальної власності, а органи місцевого самоврядування можуть забезпечити надання якісних публічних та комунальних послуг.

Наступні критерії можуть розглядатися як ті, які сприяють формуванню спроможних громад:

чисельність громади не повинна бути меншою, ніж 5-7 тис. осіб;

• питома вага базової дотації – не більше 30% від суми власних доходів;

• витрати на утримання управлінського апарату – не більше 20% від обсягу власного ресурсу громади.

Найбільш визначальним критерієм, який забезпечить сталий розвиток громад, є фінансовий ресурс. ТОП-20 лідерів фінансового рейтингу за 2017 рік очолює Слобожанська ОТГ Дніпропетровської області, яка має 14,5 тис. населення та 166,4 км2 території. Власне, Слобожанська ОТГ стала найуспішнішою у минулому році. Вона ж лідирує у рейтингах за найвищим показником власних доходів на одного жителя та за найменшою питомою вагою видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах, і займає 4 місце серед ОТГ з найвищим показником капітальних видатків.

У 2015-2016 роках 1740 сільських, селищних та міських ради добровільно об’єдналися у 366 об’єднаних територіальних громад, які отримали повноваження та ресурси для їх здійснення, а також вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. У 2017 році ще 1385 сільських, селищних та міських ради добровільно об’єдналися у 299 територіальних громади.

Всі 665 об’єднаних територіальних громад у 2018 році отримали відповідні ресурси і видаткові повноваження та вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

У державному бюджеті на 2018 рік об’єднаним територіальним громадам спрямована державна підтримка у вигляді субвенції на формування інфраструктури в сумі 1,9 млрд грн (у 2017 році – 1,5 млрд грн, 2016 році – 1,0 млрд грн).

Крім того, на 2018 рік місцевим бюджетам (в тому числі об’єднаним територіальним громадам) передбачена державна фінансова підтримка у вигляді коштів Державного фонду регіонального розвитку у сумі 6,0 млрд грн, субвенції на соціально-економічний розвиток територій – 5,0 млрд грн, субвенції на розвиток медицини у сільській місцевості – 5 млрд грн, субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення – 11,5 млрд грн, та ін.

Команда Президента


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь