Колегія Уманської РДА розглянула ряд важливих питань життєдіяльності району

Дата: 11.02.2019 16:53
Кількість переглядів: 790

8 лютого відбулося чергове засідання колегії Уманської районної державної адміністрації під головуванням голови райдержадміністрації Євгенія Данченка. Участь у ньому взяли голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, сільські (селищний) голови, голови ОТГ, представники громадськості.

 

Фото без опису 

 

На порядок денний виносилося 4 основних питання:

1. Розпорядження землями колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, що припинили свою діяльність та не надані у приватну власність.

2. Про стан проведення цитологічного скринінгу за 2018 рік в Уманському районі.

3. Про стан розгляду звернень громадян у районі за 2018 рік.

4. Про стан виконавської дисципліни і виконання контролю у структурних підрозділах райдержадміністрації та органах місцевого самоврядування за 2018 рік.

Інформацію про зміни у законодавстві щодо розпорядження землями колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, що припинили свою діяльність та не надані у приватну власність, надав заступник начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Андрій Вовкотруб. Він повідомив, що 10.07.2018 Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який набув чинності з 01.01.2019.

Цим Законом внесено зміни до Земельного кодексу України, яким передбачено, що починаючи з 1 січня 2019 року землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Тобто у відання сільських рад передано землі бувшої колективної власності під господарськими будівлями і дворами, польовими шляхами, полезахисними лісосмугами та не витребуваними земельними паями.

Тепер сільські ради повинні відповідно до законодавства оформити ці земельні ділянки, після чого матимуть змогу передавати їх в оренду.

Голова РДА Євгеній Данченко відмітив, що такі законодавчі нововведення демонструють реальні кроки щодо впровадження реформи децентралізації на місцях. Практично всі повноваження по використанню земель передані на рівень сільських (селищних) рад і рад ОТГ.

Аби зосередити додаткову увагу на важливості проведення цитологічних обстежень серед жіночого населення району, на колегії цього дня також було заслухано інформацію про стан проведення цитологічного скринінгу за 2018 рік в Уманському районі. Її надала головний лікар Уманської центральної районної лікарні Інна Добрянська.

У 2018 році в Уманському районі охоплено онкооглядами з обов'язковою цитологією 9182 жінки, тобто 58,7% жіночого населення (2017 р. – 63%).  На базі Уманської ЦРЛ оглянуто 7996 жінок (41%), медичними працівниками КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Уманської районної ради – 1886 осіб (17,7%).

Із 10547 цитологічних досліджень виявлено 27 різких дисплазій, 219 помірних дисплазій, 5 підозр на рак і 3 цитологічних рака.

Основна проблема – це виявлення хвороб на пізніх стадіях, адже жінки часто відмовляються дообстежуватися або взагалі проходити обстеження.

Враховуючи критично низький рівень цитологічного скринінгу жіночого населення Уманського району, Інна Іванівна внесла пропозицію медикам первинної медицини та ЦРЛ спільно активізувати цитологічні обстеження жінок і довести його до 80%, а також залучати до проведення профілактичних оглядів жіночого населення (від 18 років) сімейних лікарів.

Співдоповідачем з цього питання був також головний лікар КНП «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Новаківський. На його думку, покращити ситуацію можна, в тому числі, за допомогою електронної інформаційної медичної системи Доктор Елекс, яка дасть змогу ефективно взаємодіяти медикам первинної і вторинної ланок. Це дасть змогу чіткіше контролювати кожного пацієнта і бачити його маршрут від медичної сестри загальної практики – сімейної медицини на ФАПі до скринінгового центру в ЦРЛ і навпаки. В результаті це дасть змогу знизити захворюваність і сприятиме ранньому виявленню онкозахворювань у жінок.

Користуючись нагодою, голова РДА Євгеній Данченко подякував сільським головам, які виділили кошти на закупівлю в Уманську центральну районну лікарню ангіографа, що є дуже великим кроком вперед у напрямку розвитку медицини району.

Також на засіданні було розглянуто питання про стан розгляду звернень громадян у районі за 2018 рік та стан виконавської дисципліни і виконання контролю у структурних підрозділах райдержадміністрації та органах місцевого самоврядування за 2018 рік.

Виносилися на розгляд членів колегії і питання, що стосувалися обговорення належного санітарного стану населених пунктів району, сплати податків, організації та проведення громадських робіт, роботи Уманського сервісного центру за 2018 рік, проведення евакуаційних заходів на території району, призову на строкову військову службу та приписки юнаків до призовних дільниць.

Розглянувши всі питання порядку денного, колегія прийняла відповідні рішення та надала ряд доручень, спрямованих на вирішення піднятих проблем.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь