Відтепер українські прикордонники відзначатимуть професійне свято 30 квітня – Президент

Дата: 27.04.2018 16:55
Кількість переглядів: 625

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення Дня прикордонника України 30-го квітня». Глава держави наголосив, що День прикордонника має бути співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні.

«Як Президент та Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, я прийняв рішення про зміну дати відзначення професійного свята прикордонників. Підписав Указ про встановлення Дня прикордонника 30 квітня – на честь сторіччя нашої Прикордонної служби. Це свято має, нарешті, стати співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні. А сучасна Україна є історичною спадкоємицею УНР та Гетьманської Держави», – підкреслив Глава держави під час виступу на урочистостях з нагоди 100-річчя створення Прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії Державної прикордонної служби України.

Петро Порошенко нагадав, що звичайний для всіх травневий День прикордонника, який раніше святкувався 28 травня, походив від Дня прикордонних військ КДБ колишнього СРСР. Але ця історія – не наша, тож саме тому було ухвалено рішення про встановлення нової дати професійного свята українських прикордонників – доречної для незалежної України та обґрунтованими її історією, наголосив він.

«Цього року активно досліджуємо важливий пласт історії, пов’язаний зі століттям Української Національної Революції 1917-1921 років. Тоді державні кордони УНР, як відомо, були визнані насамперед Брестським договором. Його підписання відкрило шлях для вигнання з України більшовисько-російських загарбників, щоправда, за допомогою тодішніх наших союзників», – нагадав Президент.

«Саме наприкінці квітня 1918 року слов’янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу вийшла на міжнародно визнаний кордон з Росією і тодішнім Доном», – додав Глава держави. Саме полковник Сікевич встановив на кордоні земель українських і війська Донського «сторожу, дві гармати та під їх салют розгорнув наш прапор».

Петро Порошенко процитував слова полковника Сікевича про ті події: «Тут, фактично так би мовити навпомацки, відчув як відділяються землі України від чужих земель. Згодом козаки принесли два високі стовпи, вималювали їх жовто-блакитною фарбою, яку знайшли на станції, на кожному зі стовпів намалювали тризуб, а під ним написали «Українська Народна Республіка». Священик відслужив молебень, окропив святою водою прапори і коли козаки догори стовпи підняли і закопали в землю – музика заграла, заграв наш гімн – гімн України. Гармати дали салют, а козаки крикнули могутнє «Слава!».

За словами Президента, згодом Володимир Сікевич брав участь в організації східних кордонів Української держави. Таким чином, 100 років тому українські війська встановили свої символи на кордоні держави, і саме тому дата 30 квітня є найбільш знаковою для відзначення як професійного свята ДПСУ.

«Так народжувалася наша, українська прикордонна служба», – наголосив Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що запровадження нової дати святкування професійного свята українських прикордонників здійснюється у контексті проведення декомунізації в нашій державі та низки ефективних і результативних кроків, які були здійснені в Україні за останні чотири роки, які зміцнили нашу національну ідентичність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь