На прийомі громадян у голови РДА говорили про відносини орендарів та орендодавців

Дата: 28.08.2018 16:58
Кількість переглядів: 833

Фото без описуНа черговому прийомі громадян голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко зустрівся з делегацією із села Ропотуха. Людей турбувала виплата орендарем плати за оренду їх земельних паїв.

Як з’ясували при розмові, орендар ставить у нерівні умови своїх орендодавців. Адже тим, у кого закінчується договір оренди на земельну ділянку і вони не продовжують його із цим підприємством, виплачуватиметься зазначена у договорі ставка в розмірі 4,5 % від нормативно-грошової оцінки земельних часток – паїв. При цьому тим, хто продовжує договір, орендна плата збільшується в рази. Це, у свою чергу, і спричинило соціальну напругу.

Очільник району Євгеній Данченко, а також начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентина Мовчанюк, головний спеціаліст юридичного відділу апарату райдержадміністрації Катерина Ядак надали відповідні роз’яснення.

Земельний пай – це особиста власність людини. Орендні відносини згідно чинного законодавства регламентуються лише укладеним між власником земельної ділянки та орендарем договором. Договір оренди визначає термін, умови оренди та розмір орендної плати. Підписавши договір, дві сторони погоджуються з визначеними умовами. Органи виконавчої влади та самоврядування не мають підстав втручатися у господарську діяльність підприємства та відносини із приватною особою.

Тож представники райдержадміністрації рекомендували людям при укладанні чи переукладанні договорів оренди не бути пасивними, а пропонувати свої умови. Адже саме вони є власниками майна, тобто землі, яка і є основним виробничим ресурсом в агросекторі і дає прибуток підприємствам. Обов’язково необхідно чітко читати договір, не підписувати чисті папери (часто буває і таке), зробити власну нормативно-грошову оцінку своєї землі і, виходячи з неї, намагатися відстояти найвищий відсоток сплати за оренду.

Ці рекомендації – загальні, адже з такими проблемами, на жаль, стикається чимало українців.

Фото без опису

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь