Підсумки ліквідації наслідків складних погодних умов на Уманщині

Дата: 23.01.2018 16:59
Кількість переглядів: 959

Фото без описуВнаслідок переміщення циклону з південного заходу на Черкащині 18 січня пройшов сильний сніг, який супроводжувався хуртовинами, ожеледдю, налипанням мокрого снігу та посиленням вітру до 15-20 м/с. В результаті на території Уманського району випало 44 мм снігу, що становить понад 100 % місячної норми.

До ускладнення погодних умов Уманська районна державна адміністрація почала готуватися заздалегідь. Ще 17 січня ввечері під головуванням голови райдержадміністрації Євгенія Данченка було проведено засідання районного оперативного штабу із забезпечення безперебійної роботи об’єктів життєзабезпечення населення в осінньо-зимовий період, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

Після цього районний штаб працював щоденно, при чому – спільно з обласним, адже ситуація склалася вкрай важка. На місце негоди – в Уманський район – виїхали голова Черкаської облдержадміністрації Ткаченко Ю. О. та його заступник Омаргалієв К. С., в. о. начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Фацевич О.Ю., начальник Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Гвоздь В. М. та його заступник Горобець О. І., начальник Головного управління національної поліції в Черкаській області Лютий В. В., начальник служби автомобільних доріг в Черкаській області Демиденко В. І., директор ДП “Черкаський облавтодор” Левченко Р. В. та всі їхні районні підрозділи.

Так як територією Уманського району проходять дві траси міжнародного значення – Київ-Одеса та Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка – було поставлено завдання в першу чергу чистити від снігу їх, адже ці дороги завантажені тисячами транспортних засобів та з’єднують райони, області і навіть країни.

  В період з 18.01.2018 року для нормалізації дорожнього руху на автодорогах М-05 Київ-Одеса, М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам'янка та Н-08 Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя, Службою автомобільних доріг в Черкаській області було введено обмеження на рух великогабаритного транспорту.

Однак, зі сторони Одеси погода стабілізувалася, вантажівки почали пропускати. В цей час на території Уманського району ситуація залишалася критичною – його завалило снігом. Техніка встигла прибрати лише частину снігу, інший автівки почали розтягувати знову, застрягати в ньому, створюючи затори. При такій ситуацій першочерговим завданням для дорожніх служб, поліції та ДСНС стала ліквідація цих заторів для продовження роботи з розчищення дорожнього покриття.

Примітним є те, що найчастіше затори створювали транспортні засоби на зношених шинах та на шинах, не пристосованих до руху у складних зимових умовах. Не зважаючи на те, що по всіх ЗМІ звучало повідомлення про значне ускладнення погодних умов, водії великовантажного транспорту і пасажирських автобусів (якими перевозилися і діти) виїздили на рейс.

Не слухали водії і попередження нацполіції, яка прямо на дорогах зупиняла і повідомляла про ситуацію. Всього за період негоди було задіяно 30 транспортних засобів та 60 осіб з підрозділів національної поліції різних рівнів.

Найскладніша ситуація спостерігалась на ділянках автодороги М-05 Київ-Одеса біля с. Ладижинка, с. Собківка Уманського району та на межі Кіровоградської та Черкаської областей біля м. Благовіщенське, автодороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка біля смт Бабанка, с. Оксанина та населених пунктів Сушківка, Рогова, а також біля с. Доброводи на автодорозі Умань-Черкаси.

В результаті, за інформацією Управління ДСНС України в Черкаській області, в період 18-21 січня рятувальниками спільно з нацполіцією надано допомогу 1996 особам, вивільнено зі снігового полону 901 автотранспортний засіб.

Над розчищенням та посипанням доріг в межах Уманського та сусідніх районів, які знаходяться в обслуговуванні філії «Уманська дорожньо-експлуатаційна дільниця» та філії «Уманський райавтодор», працювало біля 45 одиниць техніки – залучених із Черкаської області та сусідніх областей України, приватних спеціалізованих підприємств.

6 одиниць техніки задіяно з Уманського районного відділу Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України в Черкаській області. Обласне управління ДСНС прозвітувалося про залучення загалом по Черкаській області на ліквідацію наслідків негоди 174 одиниць техніки, в чому допомогли й сусідні області. Так, Хмельницька область надала МАЗ тягач, БАТ-2, СБДР, Вінницька – КРАЗ тягач, БАТ-2, СБДР, Одеська – МАЗ тягач, ІМР-2, Урал КУНГ.

Окрім того, районною державною адміністрацією додатково залучено 2 одиниці важкої техніки військової частини А1588, техніка сільгоспвиробників: Уманської філії ПрАТ "Райз-Максимко", ТОВ" Аграрій СВ ПП", ДП "Умань-Агро", ТОВ ім. Черняховського, ТОВ «Новий Світ-Агро».

Районні аварійно-рятувальні служби працювали в цілодобовому режимі, задіявши весь свій особовий склад.

За сприяння райдержадміністрації та підтримки товаровиробників було розгорнуто мобільний пункт обігріву на трасі Київ-Одеса. У пункті роздавали  гаряче харчування і напої – суп, хліб, чай, каву, цукерки – для людей, які потрапили в снігові пастки, зокрема автобус із дітьми, пасажирські автобуси, інші автомобілі з пасажирами; а також для аварійно-рятувальних бригад.

Після розчищення від снігу автотрас, техніка філії «Уманський райавтодор» ДП «Черкаський облавтодор» спільно із технікою сільгосппідприємств зайнялися розчисткою доріг між селами району. Розчистка доріг комунальної власності в населених пунктах проводилася виключно силами сільськогосподарських підприємств.

Відповідно до рішення голови Уманської райдержадміністрації Євгенія Данченка, для придбання паливно-мастильних матеріалів для ліквідації наслідків негоди використовувались кошти резервного фонду районного бюджету.

Вранці 22 січня було проведено чергове засідання районного штабу, на якому була озвучена інформація, що проблемні ділянки доріг на території області відсутні. Тож члени штабу узагальнили виконану роботу, обговорили недоліки з метою їх усунення на майбутнє.

Головний недолік у тому, що місцеві підрозділи ДП «Черкаський облавтодор» - «Уманська ДЕД» та «Уманський райавтодор» -  не забезпечені належною кількістю спецтехніки. Наразі всі їхні транспортні засоби – 60-80 років минулого століття, вони зношені, потребують ремонту і заміни.

Проблемним є питання, яке неодноразово піднімалося представниками району в області, є те, що жоден місцевий підрозділ дорожніх служб, ДСНС не забезпечений інженерною технікою для витягування із снігових заметів великовагового транспорту.

Окрім того, для забезпечення належного дорожнього руху не вистачає працівників нацполіції, адже в Уманському районі на даний момент патрульна поліція не створена.

Ліквідація наслідків негоди була обговорена на сесії Уманської районної ради 23 січня. Голова райдержадміністрації Євгеній Данченко подякував керівникам сільськогосподарських підприємств та сільським головам, які проявили небайдужість та оперативно виконали роботи з розчищення доріг в селах району, а особливо тим, які надали техніку для ліквідації заторів на трасах. Звернувся Євгеній Михайлович і до жителів району з проханням звертати увагу на попередження про ускладнення погодних умов та бути чуйними один до одного.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь