Прем’єр-міністр представив Економічний аудит країни

Дата: 10.11.2020 16:45
Кількість переглядів: 379

У п’ятницю, 6 листопада, відбулася презентація Економічного аудиту країни та Векторів економічного розвитку до 2030 року. У події взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, представники бізнесу, науковці та інші.

Економічний аудит країни отримав назву RE:think, тобто переосмислення українського потенціалу.

Президент України зазначив, що аудит держави — це шлях до правильних відповідей на питання українців. «Уперше було зроблено комплексний аналіз стану країни, щоб зрозуміти — де саме та які саме були допущені помилки за ці роки», — сказав він.

Глава держави також відзначив важливість основних векторів розвитку української економіки до 2030 року.

«Ми будемо чітко розуміти – куди і чому буде рухатись наша економіка. Для того щоб постійно зростати, реалізовувати вже існуючий потенціал та створювати нові, проривні ідеї. Не наздоганяти, а бути на кілька кроків попереду», — зазначив Президент України.

За словами Прем’єр-міністра, ці важливі документи є відправною точкою в розробці Національної економічної стратегії до 2030 року. Він додав, що ще навесні, усвідомлюючи виклики, які стоять перед країною, Президент поставив завдання Уряду визначити, з чим Україна входитиме в нове десятиліття.

«Без аналізу поточного стану ми не можемо реалістично поставити собі цілі на наступні роки. Контрольним запитанням було — чи реалізували ми свій потенціал, якими є результати управління країною за попередні роки, як ми виглядаємо в порівнянні з успішними країнами регіону? А сьогодні ми вже маємо чітку відповідь: 1 трлн доларів ВВП за 10 років. Це нереалізований потенціал країни», — зазначив під час презентації Денис Шмигаль.

Очільник Уряду підкреслив, що 1 трлн доларів Україна втратила через постійні зміни векторів, незавершені реформи та відсутність довгострокової економічної стратегії. Як відзначив Денис Шмигаль, мета держави — реалізувати потенціал української економіки та зробити Україну успішною.

Під час презентації Прем’єр-міністр озвучив інформацію по кожному ключовому аспекту, де Україна не реалізувала свій потенціал. Зокрема, у земельній галузі, у сфері користуванні надрами та водними ресурсами, лісовій галузі, у міжнародній торгівлі та транзиті, технологічній та інвестиційній сферах тощо.

«Проведений економічний аудит — це «рахунок» Україні за роки непродуманої економічної політики, відсутності доведених до кінця реформ і єдності державних інституцій у баченні розвитку країни. Як тільки ми приберемо причини, що призвели до таких оцінок, ми зможемо розраховувати на збільшення ВВП на душу населення вдвічі. Чи буває таке зростання? Так. І світовий досвід тому підтвердження», — відзначив Денис Шмигаль.

Як зауважив Прем’єр-міністр, чимало країн за 10 років, маючи чітку стратегію та єдність у роботі державної команди, змогли подвоїти свої ВВП.

Під час презентації Денис Шмигаль назвав деякі з 30 пріоритетних векторів, які Уряд визначив до 2030 року. За його словами, це стартові позиції для широкого діалогу з суспільством. Серед них зменшення частки держави в економіці, розвиток фінансового сектору, зменшення регуляторного навантаження на бізнес, значне зростання обсягів розвідки та видобутку власних корисних копалин, розвиток інфраструктури в сільськогосподарському секторі, сприятливий податковий та правовий режим для інноваційних та дослідницьких компаній, цифрова економіка, репутація України у світі та посилення торговельної дипломатії, створення економічного підґрунтя для розвитку освіти, медицини, культури та соціальних послуг.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь