Черкащан закликають обирати газопостачальника (алгоритм)

Дата: 19.01.2021 15:44
Кількість переглядів: 385

У споживачів газу є можливість вільно обрати постачальника. Це не вимагає якогось перепідключення мереж або інших технічних рішень, це можна зробити в дистанційному форматі – наприклад, через «Приват-24» або кабінет споживача газу.

На цьому під час наради із керівниками газопостачальних підприємств, головами РДА, райрад та представниками органів місцевого самоврядування наголосив в.о. голови Черкаської ОДА Віктор Гусак. 

Від серпня 2020 року в Україні почав працювати ринок газу, на якому діють десятки постачальників. Кожен з них пропонує споживачам свою ціну та свої тарифні пропозиції.  

Серед усіх постачальників одну з найбільш вигідних пропозицій має державний Нафтогаз. По-перше, цеф помісячний тариф 7,22 гривні за кубометр газу станом на січень. А по-друге, це можливість обрати річний план постачання газу і зафіксувати ціну на увесь сезон тоді, коли ринок пропонує найнижчий рівень. 

Так, десятки тисяч споживачів восени 2020 року обрали річне постачання газу від Нафтогазу по ціні близько 4 гривень за кубометр. Ще у грудні 2020 року підключення за тарифом річний до Нафтогазу могло забезпечити ціну близько 6 гривень за кубометр.

– Маємо якомога більше роз’яснювати черкащанам, що існує реальна можливість через зміну постачальника отримати і меншу ціну газу. На час карантину до кінця опалювального сезону держава встановлює верхню межу для ціни від будь-якого постачальника, а саме: 6,99 гривень за кубометр. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Уряду. Така ціна діятиме для споживання газу вже з 1 лютого. Але це тимчасові заходи. Тому вкотре закликаємо черкащан обирати газопостачальника, що поступово демонополізуватиме ринок газу в Україні, – наголошує Віктор Гусак.  

Якби споживачі цим скористались, то зараз могли би отримувати газ за ціною навіть нижче, ніж 6,99 гривень за кубометр, яка працюватиме від лютого.

Тепер має бути правилом для всіх постачальників газу в Україні – прозоро пропонувати споживачам річні тарифні плани. Щоб люди могли зафіксувати ціну газу для себе на весь рік у той період, коли ціна найнижча. Таким чином, люди будуть захищені від надрізких сезонних коливань ціни.

Щодо тарифів на електрику: для всіх побутових споживачів діятиме ціна за електрику 1,68 гривень.  Для тих, хто використовує електрику для опалення, Уряд передбачить спеціальний механізм субсидій.

Нагадаємо, що в області два газопостачальника: АТ “Черкасигаз” та ПрАТ “Уманьгаз”. Черкаська обласна державна адміністрація спрямувала лист до НКРЕКП щодо перегляду та зменшення тарифу підприємства “Уманьгаз”. 

Щоб перейти до нового постачальника, потрібно:

– Обрати компанію. Зробити це можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за посиланням.

– Подати заявку до постачальника, якого ви обрали на сайті компанії або надіслати заяву на електронну пошту.

Також потрібно подати документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення):

– паспорт та ідентифікаційний код споживача;

– інші документи, які може вимагати постачальник

Новий постачальник може розглядати заявку до 20 днів.

Змінити постачальника онлайн можна в дистанційному форматі, наприклад, через «Приват-24»: https://privatbank.ua/postachalniki-komunalnyh-poslug

1. Увійдіть у Приват24 (web) у розділ «Послуги» –> «Мої постачальники».

2. Заповніть заявку на приєднання та підпишіть її електронним цифровим підписом.

3. Чекайте на інформацію про приєднання в «Архіві заявок».

Також через кабінет споживача газу та на сайтах «Газотека» https://gasoteka.ua-energy.org/. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь