Мільйони винищених: світ вшановує пам’ять жертв Голокосту

Дата: 27.01.2021 16:04
Кількість переглядів: 514

27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. У роки Другої світової війни жертвами нацистської політики, спрямованої на винищення народів та груп, які нацисти вважали неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. Із них 1,5 мільйона були з території сучасної України.

На окупованій нацистами Черкащині у 1941-1944 рр. під час масових розстрілів, погромів, голоду та знущань, від виснажливої примусової роботи у трудових таборах та таборах для військовополонених загинули десятки тисяч євреїв, місцевих жителів та депортованих і біженців з інших регіонів.

Між тим, у Черкаському обласному краєзнавчому музеї діє експозиційний комплекс, який знайомить відвідувачів з антисемітськими наказами місцевої влади, обличчями та іменами жертв нацизму та людей, яким вдалося вижити у добу Голокосту. Представлений комплекс матеріалів Олександри Шулежко, яка була удостоєна звання Праведника народів світу за порятунок євреїв в окупованих Черкасах.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запровадила Генеральна асамблея ООН Резолюцією № 60/7 від 1 листопада 2005 року. “Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…” – зазначається в документі. Україна приєдналася до відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у 2012 році. Дату 27 січня обрали невипадково. Саме цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.

 

27 січня в Україні проходить щорічний круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти». Його організовують Український центр вивчення історії Голокосту та Goethe-Institut в Україні. Цього року у зв’язку з обмеженнями через пандемію COVID-19 захід проходить у форматі онлайн-марафону з трансляцією у Facebook та YouTube.

Наприкінці минулого року Український інститут національної пам’яті у співпраці з Національним історико-меморіальним заповідником “Бабин Яр” та Посольством Ізраїлю в Україні встановив у Бабиному Яру інформаційно-навігаційні стенди івритом, українською, англійською мовами. Стенди містять мапу території заповідника із позначеними на ній пам’ятниками та пам’ятними знаками і розповідають про трагедію Бабиного Яру, заповідник та Музей жертв Бабиного Яру, що буде створений у будівлі колишньої контори єврейського кладовища на вул. Іллєнка, 44.

Нагадаємо, що Бабин Яр у Києві є одним із символів “Голокосту від куль”. У цьому урочищі лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 771 єврея. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000  до  100 000 людей.

Інститут Нацпамяті пропонує, яким чином можна долучитися до збереження пам’яті про Голокост.

Наприклад, взявши участь у проєкті “Українці-рятівники. Марафон історій”, який реалізовують Національний музей історії України у Другій світовій війні та Український інститут вивчення Голокосту “Ткума” за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Його мета – зібрати на одному електронному ресурсі “Банк портретів” інформацію, фото, документи, відео про людей, які під час Другої світової війни рятували євреїв, ромів та інших жертв нацизму.  Ресурс уже працює та постійно оновлюється, інформація публікується українською та англійською мовами. Щоб долучитися до проєкту, потрібно:

  • Зареєструватися на сайті портрети.com.ua, ознайомитися з темами та обрати героя.
  • Законтактуватиз командою проєкту, яка допоможе підготувати біографічний матеріал, зробити його переклад, підкаже, де знайти необхідну інформацію, навчить, як робити відеозапис спогадів.
  • Після завершення дослідження новий персонаж з’явиться в “Банку портретів”.

Також Міжнародний центр документації переслідувань нацистів “Архіви Арользена” закликає людей з усього світу приєднуватися до ініціативи #everynamecounts, покликаної створити цифровий монумент жертвам нацизму з оцифрованих архівних документів. Йдеться про створення найбільш вичерпного онлайн-архіву про переслідування з боку нацистів. У рамках ініціативи Центр “Архіви Арользена” відкриває для оцифровування близько 600 000 документів різних концтаборів, які є частиною програми ЮНЕСКО “Пам’ять світу”. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту по всьому світу триває флешмоб #WeRemember. Люди фотографуються з цими словами та викладають світлини у соцмережі, щоб нагадати, що ані Голокост як один із найбільших злочинів проти людяності, ані його жертви не забуті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь