Завдяки #ВеликеБудівництво у Жашкові зробили школу «як американський ліцей»

Дата: 12.05.2021 16:44
Кількість переглядів: 253

Перспективно опорна Жашківська спеціалізована школа №1 з поглибленим вивченням окремих предметів змінюється. Завдяки програмі Президента України #ВеликеБудівництво тут утеплили стіни та продовжують оновлюватися як зовнішньо, так і внутрішньо. 

– Торік школа потрапила до програми Президента Володимир Зеленський #ВеликеБудівництво – відтоді її не впізнати, – відзначає очільник області Олександр Скічко. – Школу утеплили, повністю оновили фасад. Територіальна громада і батьківський колектив захотіли, щоб було ще краще, – паралельно повністю замінили склопакети та відремонтували дах. Оновили їдальню. Встановили систему відеонагляду. За зовнішнім наповненням не забули й про внутрішнє: у школі діє маса різноманітних гуртків – від робототехніки до спортивних секцій. Діти активно залучаються до волонтерських проектів.

Розпочинає свою освітню історію заклад з 1977 року. Велика за площею, нині тут навчається майже 900 учнів. У перспективі заклад може стати опорним. Втім до 2020 року тут не проводили належних ремонтних робіт, зовнішнього фасаду зокрема.

– Будівля, яка не знала ремонту понад 40 років самі розумієте який має вигляд, – відзначає в.о директора школи Олександр Ярош. – Зовні облітала плитка, школа потріскалася. Тож, коли випала нагода доєднатися до #ВеликеБудівництво – відразу ж це зробили та взялися до утеплення стін. Вартував проект 7,7 млн грн. Роботи тривали все літо, на днювали й ночували тут. Загалом в школі ніби було тепло, але у деяких кабінетах одного крила будівлі температура взимку не перевищувала 13 градусів і їх ніяк не можна було нагріти. Ми, звісно ж, ремонтували опалення, але суттєво це проблеми не вирішувало.

Окрім утеплення, у школі вже коштом міського бюджету провели заміну склопакетів та ремонтують дах. Фінансово долучаються і батьківський колектив, завдяки чому поробили відкоси на вікнах.

– Не можна сказати, що ми дуже виграли по споживанню тепла, адже площа школи велика, – додає Олександр Миронович. – Ми зазвичай споживаємо 3-4 гігакалорії за добу, у кабінетах тепер температура в середньому 18-20 градусів, навіть у тому крилі, де постійно було холодно. Школа ж тепер ще й має гарний вигляд. Майбутній зовнішній вигляд розробляли з кафедрою дизайну Черкаського державного технологічного університету, але кольори змінювали у процесі обговорення декілька разів. Нині ж вона ближче до молочного кольору з сірими та фіолетовими вставками.

«Як американський ліцей» – так характеризує оновлену школу президентка учнівського самоврядування Катерина Куровська. Твердить, тепер ходити до школи в рази приємніше, адже зовнішній вигляд закладу теж має значення для учнівства.

– Наша школа поступово оновлюється, і ми помічаємо ці зміни на краще, – каже вона. – Йдеться не лише про зовнішнє оздоблення, а й внутрішнє наповнення. Робототехніка, спортивні секції, творчі гуртки, волонтерство – все це є і активно діє. Минулого року у нас взялися за оновлення харчоблоку. Тут з’явилися нові машини, які допомагають нашим працівницям кухні. Приміром, посудомийна машина, яка може промити до півсотні тарілок за лічені хвилини, або сучасна овочерізка, яка спрощує роботу в рази. Загалом меню дуже змінилося. У наших стравах зменшують використання цукру та солі.

Консультував тутешніх кулінарів щодо оновлення страв для школярів експерт з Німеччини, шеф-кухар з п’ятдесятилітнім стажем Карл-Хайнс Вестенхофер, який спеціально завітав до школи минулоріч. Поки ж у закладі лише апробують його рекомендації і поступово оновлюють рецептуру.

Не лишаються осторонь і батьки. За ініціативою батьківського комітету, у школі встановили систему відеонагляду. Склалися на реалізацію цієї ідеї батьки школярів. Нині діє 4 камери при входах та у центральному холі, надалі їхню кількість хочуть збільшувати, аби подбати про безпеку своїх дітей та дисципліною в закладі.

– У школі провели комплексну термомодернізацію закладу, що дозволяє економити на енергоносіях та й загалом покращує умови навчання для дітей, – розповів голова батьківського комітету школи Володимир Бурлуцький. – Мій син відзначає, що вчитися стало значно комфортніше. Ми ж запропонували встановити систему відеонагляду, аби знати, хто заходить та виходить з території школи. Зробили основне і найбільш дороговартісне – встановили сервер, програмне забезпечення та перші чотири камери. Відео виводиться на екрани чергових, ведеться запис, завдяки програмі директор має змогу переглядати відео з камер за потреби.

Зупинятися в розвитку в школі не планують. Працюють задля цього всі разом: і керівництво, і учнівство, і батьки. Допомагає фінансово міська рада. Зараз у закладі також реконструюють стадіон за програмою #ВеликеБудівництво. Завершити цей об’єкт хочуть до липня цього року.

 

За інформацією Черкаської ОДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь