День пам’яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу вшановують у світі

Дата: 18.05.2021 14:18
Кількість переглядів: 261

18 травня в Україні і світі вшановують День пам’яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року, започаткований у 2014 році.

Цього дня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Радянська влада закинула їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом.

За час депортації на загальне “спецпоселення” до Центральної Азії було відправлено понад 183 тисячі кримських татар, на примусові роботи до Московського вугільного тресту – 5 тисяч, до таборів фронтового резерву – 6 тисяч та ще стільки ж до ГУЛАГу.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом останнього року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році парламент СРСР визнав необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь