Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі: Децентралізація – одна з найуспішніших реформ, що реалізується в Україні

Дата: 29.07.2021 08:27
Кількість переглядів: 602

Після завершення другого етапу децентралізації в Україні необхідно здійснити детальний аудит і виправити допущені помилки та наявні прорахунки. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Децентралізація», що триває у Києві. 

«Сьогодні реформа місцевого самоврядування – одна з найуспішніших реформ, яка продовжує реалізовуватися в Україні. Водночас вона й одна з найтриваліших», – зауважив Глава держави.

Володимир Зеленський нагадав, що серед найвідоміших правових систем місцевого самоврядування у Європі – Магдебурзьке право. Київ отримав його понад 500 років тому, а загалом Магдебурзьке право мали сотні українських міст, що стало ознакою приналежності до історичної Європи.

«У істориків навіть є вислів, що кордон Європи у 17-му столітті проходив околицею останнього східного міста, яке мало Магдебурзьке право. І далі, на схід від України, воно не поширювалося», – зазначив Президент.

Також Глава держави зауважив, що Україна підписала Європейську хартію місцевого самоврядування 16 листопада 1996 року й ратифікувала 15 липня 1997 року. Тоді ж було ухвалено базовий Закон «Про місцеве самоврядування».

«Довгий період країна не могла швидко просуватися в питанні децентралізації через обставини політичного характеру. Не було політичної волі, бажання ділитися повноваженнями, бюджетом з українськими громадами», – сказав він.

Однак у квітні 2014 року український уряд ухвалив основний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а згодом були прийняті законодавчі акти, які надали територіальним громадам не лише повноваження, а й фінансову базу для їхньої реалізації.

«Сьогодні майже завершився процес передачі землі й комунальної власності саме до громад. Це мільйони гектарів і десятки тисяч об’єктів. Наша команда пішла значно далі – реалізувала другий етап децентралізації. У червні 2020 року уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже півтори тисячі територіальних громад, які покривають усю територію України», – нагадав Володимир Зеленський і зауважив, що нині в Україні 136 районів замість 490, які існували до реформи.

«Ці факти наочно демонструють, що реформа місцевого самоврядування в країні просувається набагато швидше, ніж усі роки до цього. Ми задекларували готовність поглиблювати процеси децентралізації й передати громадам ще більше повноважень. І новий законопроект № 4298 «Про місцеві державні адміністрації», який обговорюється із залученням широкого кола громадськості та експертів, є підтвердженням цього», – розповів Глава держави.

Президент наголосив на важливому аспекті, який має стати одним з ключових у процесі децентралізації: разом з повноваженнями та фінансовими можливостями має бути й відповідальність.

«Обраним керівникам територіальних громад, сформованим ними виконкомам потрібно навчитися мислити масштабно, усвідомлювати, що кожна громада – це частинка України, яка працює для України й в ім’я України, а не для задоволення власного его чи приватних електоральних, політичних амбіцій», – зазначив Володимир Зеленський.

Водночас, за словами Президента, в процесі поглиблення децентралізації є не лише успіхи, а й недоліки, що спочатку були непомітні.

«На моє переконання, після завершення другого етапу децентралізації нам просто необхідно здійснити детальний аудит, і перш ніж перейти до наступного етапу, треба виправити допущені помилки та прорахунки», – сказав Глава держави.

Він зауважив, що робота над цим триває в межах діяльності Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, який поступово стає аналітичним і практичним інструментом для допомоги в процесі поглиблення децентралізації, майданчиком для відвертої розмови й дискусії з представниками виконавчої та законодавчої гілок влади.

Пресслужба ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь