76 років тому уродженець Уманщини Кузьма Дерев’янко поставив підпис в Акті капітуляції нацистської Японії

Дата: 02.09.2021 15:54
Кількість переглядів: 438

Фото без опису1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна, а 2 вересня 1945 року найбільший в історії людства збройний конфлікт завершився за безпосередньої участі українця, нашого земляка із села Косенівка Уманського району – генерал-лейтенант Кузьми Миколайовича Дерев'янка.

Друга світова війна завершилася повністю і остаточно, коли 2 вересня 1945 року в 9:04 на борту американського лінкора "Міссурі" в Токійській затоці міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу, начальник Генштабу генерал Йосідзіро Умедзу, верховний головнокомандувач союзних військ генерал армії США Дуглас Макартур, радянський генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко, адмірал флоту Великобританії Брюс Фрейзер та представники інших союзних держав від імені своїх урядів підписали Акт про беззастережну капітуляцію Японії.

Цей вибір припав на Кузьму Миколайовича не випадково. Він був заслуженим бойовим генералом, кавалером багатьох вищих нагород СРСР, мав деякий дипломатичний досвід і знав іноземні мови. Очевидно, кращої кандидатури було не знайти.

Щороку 2 вересня стає нагодою вкотре переосмислити події 1939-1945 років, з глибокою повагою згадати загиблих воїнів та партизанів, борців проти нацизму, жертв війни та окупації, жертв військових злочинів, депортацій та злочинів проти людяності.

Пам’ять про ту війну залишається з нами як високий зразок мужності, сили духу, самопожертви, тяжкої ратної праці, і водночас – вічної скорботи за тими, хто віддав життя за свободу Вітчизни.

Наші сучасні захисники – учасники антитерористичної операції, операції обєднаних сил на сході України – виховані на прикладах мужності й стійкості ветеранів та мають такий же незламний бойовий дух. Вони, як їх діди та прадіди 76 роки тому, захищають свою землю та весь світ від новітньої орди. Ми вдячні кожному захиснику, котрий продовжує традиції ветеранів війни та захищає незалежність, суверенітет і цілісність України.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь