Обережно: шершні!

Дата: 07.09.2021 14:43
Кількість переглядів: 379

Фото без описуВ останні роки почастішали випадки виявлення гнізд шершнів на горищах, верандах жителів Уманського району. Комаха оселяється там, де тривалий час не було людей. 

Шершень — рід суспільних жалячих перетинчастокрилих комах надродини справжніх ос та підродини паперових ос. Єдиний вид шершня, зафіксований на території України – шершень звичайний або оса шершнева. Його довжина не перевищує 2,8 сантиметри, хоча матка може досягати 3,5 сантиметри.

Шершні є всеїдними комахами, особливо люблять вони перезрілі фрукти: яблука, груші, сливи, мед і нектар, із-за чого часто здійснюють нальоти на бджолині пасіки. Шершні дуже люблять падь і комах, які її виділяють - попелиць, листоблішок, які ушкоджують бруньки, квітки і листя садових і лісових рослин. Здатні знищувати досить великих комах, наприклад сарану, мух і ос, що завдають відчутної шкоди бджолиним сім'ям після завершення медозбору. Нападають шершні і на бджіл, але не завжди, а лише при вигодовуванні личинок. Атака найчастіше спрямована на бджіл старих або хворих. З огляду на той факт, що шершні використовують в якості їжі шкідників садових культур, а також старих і хворих бджіл, їх можна зарахувати до корисних комах.

Звичайні шершні відносно не агресивні, на відміну від ос, і кусають людей або тварин головним чином якщо потривожити гніздо, або якщо шершень застосовує жало для самооборони (при чому, зазвичай, він намагається врятуватися втечею та застосовує жало лише якщо його схопити). Через страх багатьох людей перед шершнями, їх гнізда часто знищують. У зв'язку з цим чисельність шершнів різко впала, і в низці місць він є на межі вимирання. У Німеччині, Австрії, а також в інших країнах європейський шершень перебуває під охороною.

      Фото без опису

Що робити при укусі

Після укусу шершня (також оси чи бджоли), в першу чергу, потрібно промити рану (обробити ватою або тампоном зі спиртом), прикласти туди щось холодне і прийняти протиалергійний препарат, наприклад, «Супрастін», «Тавегіл», у разі погіршення самопочуття, негайно викликайте «швидку»!

Ні в якому разі не можна відкладати візит до лікаря дітям і літнім людям в разі укусу шершня (а також оси або бджоли). Найстрашнішими є укуси в область обличчя та шиї, оскільки там обов’язково з’явиться набряк, який здатний рости протягом кількох годин, і людина може просто задихнутися.

Після укусу не потрібно намагатися вбивати комаху, адже вона могла прилетіти з гнізда неподалік. У випадку смерті шершень виділяє феромон тривоги, що може підштовхнути інших особин атакувати вас.

 

Як захистити себе від укусів шершнів (ос, бджіл)

Ми приваблюємо до себе бджіл не тільки солодощами і фруктами, але й… одягом. Бджолам подобаються яскраві кольори, а також квітчастий візерунок. Осам подобаються гнилі фрукти, солодкі страви і напої. Не допускайте, щоб вдома псувались продукти, відро для сміття завжди тримайте закритим.

Не ходіть босоніж або у відкритому взутті по траві, будьте пильні біля кущів, які квітнуть. Перед тим як понюхати букет, переконайтесь, що на квітах немає комах. Приваблює шершнів і різкий запах поту, і квіткова косметика. Щоб не подразнювати комах, намагайтесь пахнути літом нейтрально. Вікна вдома відчиняйте з заходом сонця, коли всі бджоли і оси повернулись до своїх гнізд.

Місця в будинку (горища, веранди) зі старого дерева або насадження зі старими деревами потрібно періодично перевіряти на наявність вулика цих комах.

Якщо поруч з вами з якоїсь причини з’явився шершень, то не потрібно починати махати руками, оскільки він може сприйняти це як агресію. Краще просто відійти від комахи. У разі, коли ви побачили гніздо, достатньо просто відійти, і тоді шершні вас не чіпатимуть.

Якщо шершень потрапив у приміщення через вікно, то він буде повільно сканувати приміщення в пошуках виходу і з часом сам його знайде. Для цього потрібно всього лише залишити відкритим вікно або двері. Не намагайтеся його вигнати розмахуючи ганчіркою або іншим предметом, він може вас вкусити. Краще дочекайтеся коли він заспокоїться і сяде на яку-небудь поверхню і швидко накрийте його пустою сухою скляною банкою, прикрийте отвір аркушем паперу, книжкою тощо. Потім обережно випустіть комаху на вулицю.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь