Як у громадах району підтримують учасників бойових дій та родини загиблих захисників

Дата: 24.09.2021 11:25
Кількість переглядів: 884

Фото без описуВ Україні продовжується війна. Проживаючи на мирній території, ми маємо усвідомлювати, якою ціною забезпечується наш спокій. Щодня заради цього ризикують своїм життям і здоров’ям військовослужбовці Збройних Сил України. На жаль, за стримування російського агресора багато з них заплатили найвищу ціну, так і не повернувшись до своїх родин.

Держава, як і кожен з нас, - в неплатному боргу перед ними. Найменше, що необхідно зробити, - це забезпечити належну реабілітацію учасників бойових дій та підтримку родин загиблих захисників. Частина пільг, гарантій та компенсацій закріплені законодавством і фінансуються з державного бюджету через місцеві органи соціального захисту. Окрім того, кожна місцева рада приймає на своєму рівні програми підтримки з власного бюджету. Після реформи децентралізації влади це роблять територіальні громади.

Як саме налагоджена ця робота в територіальних громадах Уманського району, проаналізував голова райдержадміністрації Ігор Миклащук  на останньому засіданні координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання.

Наразі на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 1990 учасників антитерористичної операції, з них мають статус:

учасник бойових дій – 1697 особи

особи з інвалідністю внаслідок війни – 158 осіб

учасники війни – 2 (капелани)

член сім’ї загиблого – 57 осіб.

З метою фінансової та соціальної підтримки учасників АТО, членів їх сімей та сімей, члени яких загинули (померли) під час здійснення антитерористичної операції в територіальних громадах району діють програми:

«Програма соціального захисту населення територіальної громади» - Буцька селищна рада

«Програма соціального захисту населення та відзначення державних та професійних свят, пам’ятних дат в історії України, району та сіл територіальної громади» - Іваньківська  сільська рада

Комплексна програма «Турбота» - Дмитрушківська сільська рада, Монастирищенська міська рада, Ладижинська сільська рада, Христинівська міська рада

Програми «Піклування» та «Здоров’я населення Жашківської міської територіальної громади» - Жашківська міська рада

«Програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, соціального захисту членів їх сімей та вшанування пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції» - Маньківська селищна рада

«Комплексна програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції» - Паланська сільська рада.

За рахунок коштів місцевого бюджету Дмитрушківської сільської ради (2 особам по 1000 грн),  Жашківської міської ради (3 особам по 200 грн), Паланської сільської ради (6 особам по 1000 грн) виплачується щомісячна стипендія дітям та батькам загиблих (померлого) учасників антитерористичної операції. 

До Дня Незалежності надано матеріальну допомогу Іваньківською (30 особам на суму 45 тис. грн), Паланською (123 особам на загальну суму 61,5 тис. грн) сільськими радами. Ладижинська сільська рада надала одноразову матеріальну допомогу до 9 травня 60 особам на загальну суму 150 тис. грн, Маньківська – одноразову матеріальну допомогу на лікування 2 учасникам АТО на загальну суму 12 тис. грн, Христинівська міська рада спрямувала грошову допомогу 97 особам на загальну суму 94,1 тис. грн.

На санаторно-курортне лікування учасників АТО/ООС передбачено кошти з місцевого бюджету Дмитрушківської (45 тис. грн), Іваньківської (15 тис. грн), Ладижинської (42 тис. грн) та Паланської сільських рад (69 тис. грн).

За рахунок коштів місцевого бюджету Паланської сільської ради оздоровлена особа з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО на  суму 13,1 тис. грн.

Оздоровлено учасників антитерористичної операції в місцевому санаторії «Мошногір’я» на умовах співфінансування 50/50 за рахунок коштів місцевого бюджету Христинівської міської ради (2 особи на суму 28,1 тис. грн), Маньківської селищної ради (3 особи на суму 45 тис. грн) та обласного бюджету.

 З місцевого бюджету Маньківської селищної, Паланської сільської, Христинівської міської рад передбачено кошти на забезпечення безкоштовним зубопротезуванням учасників АТО, демобілізованих із зони АТО та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО, сімей Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців-добровольців на загальну суму 53,6 тис. грн.

На забезпечення безкоштовними ліками учасників АТО, демобілізованих із зони АТО та членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО, сімей Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців-добровольців з місцевого бюджету Маньківської селищної та Монастирищенської міської ради спрямовано 73,2 тис. грн.

Всі учасники АТО, які демобілізовані та мають статус учасника бойових дій, а також особи з інвалідністю внаслідок війни користуються безкоштовним проїздом у приміському транспорті.

Отримали земельні ділянки 1352 із 1669 учасників АТО Уманського району.

У 2021 році відпочинком та оздоровленням охоплено 9 учнів, батьки яких є учасниками АТО.

«Програмою соціального захисту населення територіальної громади  Буцької селищної ради на 2021 рік» на безкоштовне оздоровлення дітей учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та членів сімей загиблих учасників АТО з місцевого бюджету передбачено 75 тис. грн, проте кошти не використовувалися.

У навчальних закладах району та в позашкільних навчальних закладах (ЦДЮТ та ДЮКФП) діти учасників АТО відвідують гуртки, спортивні секції на безоплатній основі.

На квартирному обліку в органах місцевого самоврядування району перебувають 18 учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, та 16 осіб з інвалідністю І-ІІ групи, які брали участь в антитерористичній операції.

Розпорядженням облдержадміністрації «Про розподіл міжбюджетних трансфертів» районному бюджету Уманського району на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для осіб з інвалідністю I–II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, визначених пунктами 11 - 14 частини другої статті 7 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту“, та які потребують поліпшення житлових умов, передбачено кошти для 3 осіб на суму 3 146 474 грн (Монастирищенська ТГ – 2 особи, Жашківська ТГ – 1 особа).         

На придбання та ремонт житла з місцевого бюджету Паланської сільської ради передбачено 100 тис. грн.

На соціальний захист сімей учасників АТО з державного бюджету передбачено 1 406 838 тис. грн.

Зокрема:

- На санаторно-курортне оздоровлення 59 учасників антитерористичної операції передбачено 885,9 тис. грн. За період з січня по серпень 2021 року оздоровленням скористалися 28 осіб на загальну суму 420,4 тис. грн.

- На психологічну реабілітацію 30 учасників АТО/ООС передбачено  371,1 тис. грн. Послугами скористалися 18 учасників АТО/ООС на загальну суму 218,4 тис. грн.

- На здійснення заходів з соціальної та професійної адаптації  18 учасників АТО передбачено 148,5 тис. грн.

- 8 учасників антитерористичної операції проходять навчання за професією водія різних категорій на загальну суму 90,2 тис. грн.

В Уманській міській територіальній  громаді проживає 841 особа з числа учасників АТО/ООС, з них: 737 учасників бойових дій АТО/ООС, 96 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 16 сімей загиблих/померлих  учасників АТО, 570 дітей  учасників АТО/ООС.

Реалізуються 4 програми соціального захисту учасників АТО/ООС та сімей загиблих:

- комплексна програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців - добровольців на 2021-2025 роки;

- забезпечення учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил і бійців добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України  та членів їх сімей житлом у 2021-2025 роках;

- соціальної допомоги  «Турбота» на 2021-2027 роки;

- національно–патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки.

Фінансування Програми забезпечення учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил і бійців добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України  та членів їх сімей житлом у 2021-2025 роках здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету Уманської міської територіальної громади на умовах співфінансування, де частка обласного бюджету становить до 10 відсотків. На 2021 рік на цю мету в бюджеті Уманської міської територіальної громади передбачено кошти в сумі 650,00 тис. грн.

Відповідно до програми соціальної допомоги «Турбота» на 2021-2027 роки з бюджету Уманської міської територіальної громади на 2021 рік виділено кошти в сумі 1,7 млн. грн для надання підтримки учасникам АТО/ООС та їх сім’ям:

- бійцям-добровольцям, учасникам АТО/ООС до встановлення статусу «учасник бойових дій» надається пільга в розмірі 75% для відшкодування вартості оплати житлово-комунальних послуг (електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) в межах соціальних норм і нормативів, в разі відсутності субсидії на оплату житлово-комунальних послуг;

- пільга на оплату абонентної плати за користування квартирним телефоном в розмірі до 100 %;

- здійснюється відшкодування вартості ритуальних послуг на поховання учасників АТО/ООС та встановлення надгробку, відповідно до затверджених Положень, в розмірі середньої вартості ритуальних послуг в області;

- проводиться безкоштовне харчування дітей учасників АТО в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах;

- безкоштовне харчування дітей учасників АТО під час їх оздоровлення в літньому оздоровчому таборі санаторного типу «Мрія» Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю  «Пролісок»;

- надається одноразова матеріальна допомога;

- здійснюється безкоштовний проїзд в міському пасажирському транспорті;

- оздоровлення дітей учасників АТО/ООС;

- виплачується стипендія дітям загиблих учасників АТО;

- надається матеріальна підтримка учасникам АТО/ООС, членам сімей загиблих учасників АТО з нагоди знаменних дат України;

- придбання подарунків з нагоди знаменних та пам’ятних дат України дітям та членам сімей загиблих учасників АТО;

- придбання приладів обліку холодної води для встановлення в квартирах (будинках), де зареєстровані та проживають учасники антитерористичної операції, члени сім’ї загиблих учасників АТО;

- придбання санаторно-курортних путівок учасникам бойових дій з числа учасників антитерористичної операції за рахунок співфінансування з обласним бюджетом;

- безкоштовне навчання дітей загиблих учасників АТО у школі мистецтв;

- безкоштовне відвідування дітьми учасників АТО/ООС позашкільних навчальних закладів міста (гуртки); 

- здійснення психологічної реабілітації на базі Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами «Гармонія» та відділення реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг» Центру інтегрованих  соціальних послуг.

Голова Уманської райдержадміністрації Ігор Миклащук буде ініціювати перегляд усіх проаналізованих програм для вироблення єдиного справедливого підходу для підтримки учасників АТО/ООС та членів родин загиблих захисників України в територіальних громадах району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь