Спільне звернення з приводу епідемічної ситуації, спричиненої коронавірусною інфекцією COVID-19

Дата: 24.09.2021 14:26
Кількість переглядів: 497

Шановні жителі Уманщини!

Другий рік світ живе в умовах пандемії коронавірусної інфекції, викликаної вірусом SARS-COV-2. Станом на 22.09.2021 в Україні захворіли на COVID-19 5,7 % населення, хворіють 71730 осіб, померли 55161 особа, питома вага померлих – 2,3 %. На Черкащині від захворілих захворіли 84999 осіб, 7,3 % населення, хворіють 1908 осіб, померли 1342 особи – 1,6 % від захворілих.

На Уманщині хворіють 208 осіб, зокрема,  в м. Умань захворіли 6357 осіб, 7,8 % всього населення, хворіють 1654 особи, померли 120 осіб -  1,9 % від захворілих.

Особливістю хвороби є велика кількість ускладнень та довготривалий постковідний синдром (втомлюваність, слабкість, порушення дихання та ковтання, стійкий кашель, психологічні та когнітивні розлади – погіршення пам’яті, зниження концентрації уваги).

Одним із заходів профілактики цієї небезпечної інфекційної хвороби є специфічна профілактика – вакцинація, завдяки якій формується «колективний імунітет», що дасть змогу  зупинити пандемію та повернути нас до звичного життя, відмінити протиепідемічні та  обмежувальні заходи, покращити економіку нашої країни, гарантувати наше право на освіту, охорону здоров’я, працю, безпечне середовище. Вакцинування захищає від важкого перебігу хвороби, зменшує ризик зараження та передачу вірусу іншим.

Вакцинація є добровільною та безоплатною. Проведення профілактичних щеплень регламентовані ст. 10 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», ст. 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та  епідемічного благополуччя населення», Указом  Президента України від 03.04.2021 № 139 «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року»,  розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.04.2021 № 340 «Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року» та наказами Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні», від 24.12.2020 № 3018 «Про затвердження Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках».

До груп, які мають високий ризик та які потребують вакцинації, віднесені медичні працівники, військовослужбовці, працівники соціальної сфери, особи, які проживають та працюють у закладах довготривалого догляду, дорослі  та люди похилого віку (60 років і старші, із супутніми хворобами), працівники критично важливих структур, вчителі та працівники  у сфері освіти.

В Україні зареєстровані вакцини COVAX (Ковакс),  Pfizer - BioNTech (Файзер), CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Астра Зенека).

Основними протипоказаннями для щеплень відповідно наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595 та інструкції щодо застосування вакцин є:

- тяжкі ускладнення від попередньої дози вакцини у вигляді анафілактичної реакції або токсичної еритеми;

- алергічна реакція на будь-який компонент вакцини;

- гостре захворювання або загострення хронічного захворювання;

- виражені комбіновані імунодефіцити, первинна гіпогамаглобулінемія;

- імуносупресивна терапія;

- серйозні захворювання нервової системи (для CoronaVac/Sinovac Biotech);

- вагітність та  грудне годування (для CoronaVac/Sinovac Biotech);

- важкі хронічні захворювання.

Перед щепленням обов’язковим є медичний огляд.

Щеплення проводять одноразовими або самоблокувальними шприцами в стаціонарних/тимчасових пунктах щеплення або мобільними бригадами, які улаштовані відповідно до вимог.

Вакцина вводиться у вигляді ін’єкції в м’яз плеча. Після вакцинації протягом 30 хвилин ви повинні залишатися під наглядом медичного персоналу.

Після щеплення невелика кількість осіб може відчути побічні ефекти, більшість із яких є незначними. Це нормальна реакція організму, що минає за кілька годин/днів.

Можливими реакціями на вакцину є:

- біль, набряк, почервоніння у місці ін’єкції;

- головний біль, біль у м’язах чи суглобах руки, куди було зроблено щеплення, животі, горлі;

- підвищена температура тіла;

- збільшення лімфовузлів;

- безсоння;

- втомлюваність;

- кашель, нежить;

- нудота чи блювота;

- діарея;

- алергічні реакції на шкірі, слизових оболонках;

- почервоніння очей, набряки повік;

- склерома.

Вакцина CoronaVac/Sinovac Biotech (Коронавак) - інактивована (послаблена), 2-дозна, виробник Китай, інтервал між введенням 14-28 днів, ефективність 51,0 % для симптомних захворювань, 100 % запобігає тяжкому перебігу та госпіталізації.

Pfizer - BioNTech (Пфайзер) вакцина на основі РНК, 2-дозна,  виробник США та Німеччина, ефективність 95 % за даними 2-х місячних спостережень.

AstraZeneca (Астра Зенека) – аденовірусний вектор, нездатний до реплікації, 2-дозна, ефективність 63,9 %, виробник Великобританія.

Вакцинація від COVID-19 не спричинить захворювання.

Проте, ви можете при отриманні першої дози бути в інкубаційному періоді (зараженими), хвороба  виникне, але перебіг її буде легкий. Не забудьте при появі таких симптомів як  висока температура, постійний кашель, втрата нюху або смаку, звернутися до лікаря та зробити тест на COVID-19.

Вакцинація – це шлях до безпечного середовища, життя та здоров’я, процвітання громад!

 

Пам’ятайте  про необхідність:

- дотримуватися безпечної дистанції (1,5 м);

- уникати місць скупчення людей (1 людина може інфікувати за місяць 406 осіб – зменшення взаємодії на 50 % призводить до інфікування 15 осіб);

- в громадських будівлях, місцях масового перебування людей, транспорті одягати маску (ризик контакту з хворим без масок становить 90,0 % при наявності маски лише у вас – 30 %, наявності маски у хворого – 50 %, наявності масок в обох – 1,5 %, наявність  масок в обох з дотриманням дистанції – 0 %).

 

Інформація підготовлена за матеріалами МОЗ України,  Центру громадського здоров’я, сайту ВООЗ.

 

Уманська районна державна адміністрація Черкаської області

Уманське районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області

Уманське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь