МОЗ спростовує найпоширеніші міфи про вакцинацію проти COVID-19

Дата: 25.10.2021 15:13
Кількість переглядів: 251

Вакцинацію призводить до безпліддя, зниження імунітету, спричиняють імпотенцію. Ці та інші міфи про вакцинацію від коронавірусної інфекції спростували фахівці МОЗ України.

Міф 1: Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу

Правда: Масова вакцинація не тільки не призведе до мутації коронавірусу SARS-CoV-2, а й навпаки допоможе запобігти цьому через колективний імунітет. Якщо щепити значну частину населення, то вірусу не буде, де мутувати, і його нові штами з’являтимуться  з меншою ймовірністю.

Міф 2:  Нобелівський лауреат Люк Монтаньє заявив, що всі вакциновані від COVID-19 помруть протягом двох років через антитілозалежне посилення інфекції

Правда: Люк Монтаньє не говорив про смерть усіх вакцинованих від COVID-19 протягом двох років. Вчений вважає, що кількість смертей після щеплення збільшиться через антитілозалежне посилення інфекції, коли антитіла, які формуються проти вірусу, посилюють можливість вірусу викликати інфекцію замість того, щоб захищати організм.

Втім, це теж неправда. Ефекту антитілозалежного посилення інфекції не було зафіксовано під час клінічних випробувань вакцин проти COVID-19. Вакциновані люди рідше хворіють на COVID-19, а якщо хворіють, то переносять його легше. Це означає, що вакцини не викликають такого ефекту.

Міф 3: Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації

Правда: Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Міф 4: Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок

Правда: За чутками, мРНК-вакцини навчають імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, яка необхідна для вдалого перебігу вагітності.

Це неправда. Ще під час клінічних випробувань вакцин кілька досліджуваних жінок завагітніли. Вчені уважно слідкували за перебігом їхньої вагітності та не побачили ніяких відхилень чи ускладнень.

Крім того, дослідження, в якому використовували дані понад 35 000 вагітних в США, яких щепили проти COVID-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних підстав вважати, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

Міф 5: Вакцина проти COVID-19 знижує імунітет

Природне інфікування певними вірусами може ослабити імунну систему, опірність організму. Проте вакцини діють інакше. Вакцинальні віруси настільки ослаблені, що не можуть вплинути на імунітет. Перевантажити імунну систему вакцинація також не здатна. При інфекційному захворюванні навантаження на імунітет у кількасот разів вище, ніж при вакцинації. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіється лише 0,1% імунної системи.

Пресслужба ОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь