Газодобувні компанії продаватимуть 20% видобутого в Україні газу на біржі

Дата: 04.01.2022 08:45
Кількість переглядів: 141

Фото без опису

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою газовидобувні компанії зобов’язані реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину, але не довше ніж до 1 травня 2022 року.

Відповідне рішення, яке вносить зміни до постанови Кабінету Міністрів України №1236 “Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, було ухвалене на засіданні Уряду 30 грудня та вступає в силу з дати його опублікування - 31 грудня.

“Уряд запровадив тимчасові обмеження у зв'язку з необхідністю стабілізувати ситуацію на ринку газу. Вже в січні компанії, які здійснюють видобуток, мають продати через біржу близько 80 мільйонів кубометрів газу. Відповідна норма буде діяти протягом чотирьох місяців. Основними покупцями будуть кінцеві споживачі - виробники соціальних сортів хлібу, борошна, молока, олії, яєць, курятини”, - повідомила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Також документ встановлює граничний рівень постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди) до ціни природного газу власного видобутку (без урахування рентних платежів) на рівні не більше 24 відсотків для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

Перелік таких підприємств, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №341 “Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення”, затверджується Міністерством аграрної політики та продовольства і оприлюднюється на його офіційному веб-сайті.

Торговельна надбавка за постачання природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб'єктів господарювання встановлюється на рівні 1%.

Дані обмеження не стосуватимуться природного газу, що буде постачатися підприємствами Групи Нафтогаз за договорами постачання/продажу природного газу для потреб побутових споживачів, виробників теплової енергії, бюджетних установ та організацій, в тому числі закладів охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо) та закладів охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), релігійних організацій, а також Оператором ГТС на виробничо-технологічні потреби Операторів ГРМ.

 

Джерело - Урядовий портал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь