Водно-болотні угіддя – на користь людям і природі

Дата: 02.02.2022 14:28
Кількість переглядів: 417

        Фото без опису

Під таким девізом 2 лютого відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів . Саме в цей день в 1971 році в Іранському місті Рамсар на південному березі Каспійського моря було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя.

Водно-болотні угіддя – це невеликі осередки життя рослин та організмів, що містяться у водоймищах, які забезпечують екологічне здоров'я в достатку не лише водойм, а й середовища в цілому. Болота, заплавні луки, ліси, плавні та мілководні водойми – життєво необхідні для накопичення, очищення та постачання прісної води для потреб людства і довкілля.

Ця тема привертає увагу до важливості водно-болотних угідь для багатьох аспектів діяльності та здоров’я людини, а також ролі цих екосистем для збереження біорізноманіття. Відновлюючи та зберігаючи водно-болотні угіддя, ми застосовуємо природоорієнтовані рішення для накопичення води, адаптації до зміни клімату та вирішення багатьох соціально-економічних питань, пов’язаних з використанням природних ресурсів.

Найбільшими водно-болотними угіддями Уманського району, що входять до складу природно-заповідного фонду є:

-        Гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Шуляцьке болото», який розташований поблизу села Шуляки Жашківської територіальної громади, займає площу 940 га. Заказник являє собою ділянку заплави річки  Гірський Тікич  з численними озерами та болотами, що мають водорегулюючу функцію. Флора заказника нараховує приблизно 160 видів рослин, з-поміж яких є цінні лікарські та рідкісні. Шуляцьке болото – це місце гніздування орла-карлика, чорного лелеки та інших птахів, занесених до Червоної книги України.

-        Гідрологічний заказник місцевого значення «Шуляцьке болото», який розташований в урочищі «Скомороха» біля села Шарнопіль Монастирищенської територіальної громади, займає площу 318 га. Це болотний масив, який являється регулятором гідрологічного режиму, є резерватом рідкісних угрупувань рослин. На болоті гніздяться великі колонії диких птахів.

-        Гідрологічний заказник місцевого значення «Конельське болото», який розташований біля села Конельська Попівка Жашківської територіальної громади, займає площу 600 га. Територія заказника являє собою заболочені ділянки  і ставки у долині річки  Конелка, що є місцями оселення і гніздування водоплавних птахів на заболочених ділянках та являється регулятором гідрологічного режиму і мікроклімату.

Крім того об’єкти природно-заповідного фонду Уманського району, що представлені дендрологічними парками, гідрологічними та ботанічними заказниками, мають у своєму складі водно-болотні угіддя (болота, штучні та природні водойми).

Звертаємо увагу, що для збереження цілісності цих природних комплексів та сприятливого екологічного стану водноболотних угідь необхідно суворо дотримуватись природоохоронного законодавства, врахувати межі цих угідь та зберігати екологічний стан при розгляді питань господарського використання та забудови суміжних територій. Реалізація цих завдань можлива лише за умови спільних зусиль усіх державних та недержавних підприємств і організацій. Інакше неможливо подолати нищівні для довкілля країни тенденції, що можуть вилитись у катастрофічні явища для всієї планети. 

Уманська РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь