Черкаські онкологи провели три трансплантації нирок

Дата: 08.02.2022 11:42
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

Черкаські медики провели три трансплантації нирок п’ятого лютого. За один день двом реципієнтам пересадили органи від посмертного донора, одному – від родинного.

Спочатку фахівці виконали посмертну трансплантацію. Забір органів відбувся в Черкаській обласній лікарні. Протягом 12 годин в одній операційній працювало три бригади медиків: фахівці обласної лікарні та онкодиспансеру, а також лікарі з київської клініки.

Донором став 25-річний черкащанин, який загинув у ДТП. Він перебував у вкрай важкому стані. А згодом фахівці діагностували в постраждалого смерть мозку.

«Минулої п’ятниці нас запросили до Черкаської обласної лікарні, аби поспілкуватися з родичами загиблого. Розмова була нелегкою, адже батьки перебували в напрузі й почувалися емоційно виснаженими. Попри це вони дали згоду на вилучення органів, аби допомогти іншим хворим», – зазначила трансплант-координаторка онкодиспансеру Наталія Босенко.

Фото без опису

Вона зауважила, що першочерговими завданнями були: написати заяву-згоду на вилучення органів, ввести дані в ЄДІСТ (Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин, що автоматично добирає пару донор-реципієнт), викликати пацієнтів і зробити їм аналізи на визначення імуносумісності.

Нирки отримали двоє хворих, які одні з перших стали на лист-очікування на проведення трансплантації. 29-річний хлопець перебував на гемодіалізі 8 років, а 52-річна жінка – 12 років.

Після посмертної трансплантації фахівці Черкаського обласного центру онкоурології провели родинну пересадку нирок. 30-річна черкащанка отримала нирку від батька.

Завідувач Черкаського обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску розповів,  що медики працювали в операційній майже 12 годин. Операційний період тривав із 6:00 до 18:00, а пацієнтів готували майже добу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь