100 днів спротиву: як Черкащина призвичаюється до життя в умовах війни

Дата: 05.06.2022 09:04
Кількість переглядів: 502

 

Сьогодні – сотий день повномасштабного вторгнення росії на територію України. З перших днів воєнного стану економіка Черкащини, як і інших тилових областей, розпочала перехід на воєнні рейки. Детальніше про це, а також про безпекову ситуацію розповів начальник Черкаської обласної адміністрації Ігор Табурець на спільній пресконференції із керівниками правоохоронних органів області.

– 100 днів – символічний період, за результатами якого, як правило, підбивають перші підсумки роботи, – відзначив посадовець. – Для нас 100 днів – це період героїчного спротиву українського народу, що обороняє Україну від повномасштабної агресії росії. Цей день є приводом підбити перші підсумки цього спротиву. І, зокрема, як функціонувала наша Черкащина ці 100 днів.

  • БЕЗПЕКА

Безпекова ситуація в області контрольована. Центри комплектування на Черкащині в цілому успішно справляються зі своїми завданнями з відбору, мобілізації та комплектуванню ЗСУ. Комплектування забезпечується як за рахунок жителів Черкащини, так і з числа внутрішньо переміщених осіб, що прибули в область. Останніх мобілізовано вже близько 500 людей.

– На жаль, маємо втрати серед наших захисників, – відзначив Ігор Табурець .– Є загиблі, є поранені, які мужньо і героїчно обороняли Батьківщину від ворожої агресії. Ми створили систему матеріальної та соціальної підтримки родин таких героїв. Я дякую нашим військовим і силовим структурам області. Ми спільно вибудували за цей час дієву систему захисту. І це був наш головний пріоритет на початку війни.

 

  • ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

– Ви добре пам’ятаєте перебої з постачанням продовольства в перші тижні війни, – нагадав начальник ОВА. – Спільно з бізнесом і за підтримки держави ми вибудували нову логістику – до магазинів і аптек повернулись товари. Нам вдалося налагодити ефективну комунікацію з торговельними мережами області щодо закупівлі та продажу ними товарів місцевого виробництва. У цій сфері ситуація стабілізувалась практично до рівня, що був до початку повномасштабної війни. Системних проблем на сьогодні немає.

Він додав, що в області забезпечено стале транспортне сполучення між населеними пунктами. Підприємства залізничного транспорту та відділення поштового зв’язку в області працюють у звичайному режимі.

  • ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Аграрії області завершили весняну посівну. Загалом під урожай-2022 засіяли близько 1,2 млн га. Це на рівні минулого року.

– Наші аграрії показали свою міць, успішно провівши весняну посівну кампанію, – підсумував Ігор Табурець.

  • ЕКОНОМІЧНИЙ ФРОНТ

Черкащина працює в тилу. Тож нині її головний фронт – економічний.

– Наш обов’язок – працювати за себе та регіони, охоплені бойовими діями. – відзначив Ігор Табурець. – Я вдячний кожному підприємцю Черкащини, який поновив свою роботу, виплачує зарплати та сплачує податки.

Так, за січень-травень до державного та місцевих бюджетів області надійшло 8,2 млрд грн податків і платежів (+23% приріст). До обласного бюджету надійшло 585,9 млн грн.

Затверджене завдання з надходжень до загального фонду виконано на 104,6%.

  • РЕЛОКАЦІЯ

Наразі триває релокація бізнесу з «гарячих» областей на Черкащину. Це – один із пріоритетів роботи ОВА.

Створено базу вільних приміщень для релокації бізнесу від 66 тергромад і підприємств. Усього на території області є 750 тис. м2 вільних площ під розміщення виробництв, з яких у місті Черкаси – 336 тис. м2.

– До нас уже переїхали та працюють 19 підприємств, ще 12 – у процесі, – каже очільник Черкащини. – Зокрема, це підприємства торгівлі, деревообробної та легкої промисловості, харчової промисловості, а також із виробництва будівельних матеріалів. Наша військова адміністрація надає всю потрібну допомогу.

Крім того, відновлено роботу всіх 62 центрів із надання адмінспослуг області. Також відкрито новий ЦНАП у Вознесенській ТГ.

  • ОСВІТНЯ ГАЛУЗЬ

Попри війну, начальний процес на Черкащині не був поставлений на паузу. Спільно з освітянами та громадами ми забезпечили дистанційне навчання у всіх школах області.

– Водночас, ураховуючи безпекові питання, поки ми не можемо відновити звичну роботу всіх дитсадків по області, – додав голова ОВА. – На сьогодні це вдалось зробити вже у 90 закладах. Постійно напрацьовуємо оптимальні варіанти.

  • МЕДИЧНА ГАЛУЗЬ

– Наші медики теж надійно тримають свій фронт – ми забезпечили безперебійну роботу всіх медзакладів, – відзвітував Ігор Іванович. – Забезпечено наявність в області життєво важливих ліків. Понад півтори сотні медпрацівників-переселенців кадрово підсилили наші медзаклади.

Обласним Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримано 20 спеціалізованих автомобілів. Майже сотня працівників Центру були задіяні для надання екстреної медичної допомоги та евакуації поранених і постраждалих з території бойових дій.

– Продовжуємо розвивати такі важливі напрями, як трансплантація, що в умовах війни особливо важливо, – зауважив очільник області. – За 5 місяців на Черкащині вже проведено 10 трансплантацій кісткового мозку, 6 трансплантацій нирок, 1 трансплантацію серця.

  • СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Усі соціальні виплати та допомоги в області виплачуються вчасно. Затримок не було.

  • ПЕРЕСЕЛЕНЦІ

Від початку війни область мала новий виклик – прихистити жителів регіонів, де тривають бойові дії. І Черкащина успішно виконує це завдання.

– Натепер спостерігаємо тенденцію до зменшення кількості нових внутрішньо переміщених людей, – відзначив очільник Черкащини. – Пов’язую це з успішними діями Збройних Сил України. Частина внутрішньо переміщених осіб повертаються на звільнені території. Приміром, за вчора прибули близько 500 людей. А вибули майже 700.

Він додав, що натепер в області майже 118 тис. нових жителів.

  • ДОПОМОГА

Черкащина стабільно допомагає областям, що постраждали в результаті бойових дій. Якщо говорити про централізовані відправлення, то йдеться вже про понад тисячу тонн.

В області і надалі працюють логістичні хаби, волонтерські центри. Черкащина відправляє продовольство, будівельні матеріали.

Як підсумував начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, на сьогодні область стабільно працює і підтримує Збройні Сили України.

Пресслужба ОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь