З торгівельними закладами району провели семінар-навчання і повідомили про початок масштабних перевірок

Дата: 04.02.2019 17:06
Кількість переглядів: 797

В перший день лютого голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко провів нараду з  торгівельними закладами  району за участі голови районної ради Оксани Супрунець, сільських голів, голів об'єднаних територіальних громад, представників установ та організацій району.  

На нараду  виносилися питання: 

1. Про основні вимоги законодавства щодо безпечності харчових продуктів.

2. Про дотримання Закону України «Про працю».

3. Про стан пожежної безпеки закладів громадського харчування та закладів торгівлі.

4. Про основні зміни в податковому законодавстві на 2019 рік.

5. Про роботу міжвідомчої комісії райдержадміністрації з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітної плати за 2018 рік.

6. Надання соціальних послуг Уманською районною філією Черкаського обласного центру зайнятості роботодавцям Уманського району.

Фото без опису

Відкриваючи засідання, голова РДА Євгеній Данченко зазначив, що в Уманському районі створена мережа, яка нараховує 237 закладів торгівлі різних форм власності, з яких 142 магазини – у власності суб’єктів підприємницької діяльності, 4 заклади ресторанного господарства, 64 об’єкти громадського харчування,   27 автозаправних станції. В усіх торгівельних закладах району  організовано торгівлю товарами продовольчої групи і торгівлю непродовольчими товарами першої необхідності. Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які  здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі та ресторанного господарства склав по району 404,4 млн грн. В розрахунку на одну особу населення обсяг роздрібного товарообігу склав 9406,6 грн.

«Перевірено 45 об’єктів, планово – 27, позапланово – 18, виявлено порушення в 76%, з них 98% (26 об’єктів) – при планових перевірках, 39% (8 об’єктів) – при позапланових, вручено 34 приписи щодо усунення порушень», – такі досить вражаючі дані озвучила Лариса Качанова, начальник Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області. За її словами, не відповідали вимогам 4,3% харчових продуктів за мікробіологічними показниками.

На центральному ринку не відповідали вимогам 0,4% риби, 0,1% молока, 0,3% овочів по вмісту нітратів та 2,7% - по вмісту радіонуклідів, в 0,5% м’яса виявлено ехінококоз та в фасціольоз.

Не допущено до реалізації 3307 кг недоброякісної продукції, відсторонено від роботи 17 осіб, проведено позачергове гігієнічне навчання 31 особі, на санітарний день закривались 8 об’єктів.

Лариса Качанова роз’яснила присутнім представникам торгівлі  Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також відповідальність за його порушення та порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Також вона довела до відома, що регулярність перевірок в тому чи іншому закладі відтепер залежатиме від того, який показник якості вони отримали при попередніх перевірках. Частота може варіюватися від одного разу на квартал до одного на п'ять років.  Тобто заклади торгівлі зацікавлені в тому, щоб навести в себе чіткий порядок.

Така ж ситуація і з перевірками на протипожежну безпеку, про що розповів державний інспектор районного відділу управління Державної служби надзвичайних ситуацій 14 Державної пожежно-рятувальної частини Євгеній Кравченко.

Про те, кому потрібні реєстратори розрахункових апаратів, про податкову соціальну пільгу, про введення кримінальної відповідальності за торгівлю без ліцензії підакцизними товарами, нові штрафи та інші зміни в законодавстві розповіла Наталія Ожогіна, завідувач сектору організації роботи Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Черкаській області.

Згідно із ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальна заробітна плата у 2019 році становить 4 173 грн та у погодинному розмірі – 25,13 грн. Водночас, збільшаться і розміри штрафів за порушення трудового законодавства для юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю. Про це розповів начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олег Ярошевич.

Приміром, один нелегальний працівник  закладу може обійтися до 142 190 гривень. Крім того, йому доведеться сплатити ще й офіційну зарплату, не нижчу від середньої за відповідним видом економічної діяльності в регіоні. Аби уникнути таких величезних штрафів, достатньо узаконювати найману працю та чітко виконувати інші вимоги законодавства.

Перевіряти торгові точки інспектори праці мають право без попередження, лише пред’явивши своє посвідчення.

Після розгляду ще декількох питань, голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко підвів підсумки. Зокрема, він наголосив на необхідності активізації боротьби з продажом неліцензійного алкоголю, закликав очільників територіальних громад виявляти неоформлену найману працю, адже це, насамперед, їхні надходження до бюджетів.

І насамкінець очільник району повідомив: з метою підвищення ефективності роботи закладів роздрібної торгівлі в районі буде створено робочу групу з питань моніторингу споживчого ринку, якою будуть здійснюватись обстеження закладів торгівлі щодо дотримання правил торговельного обслуговування населення, санітарного законодавства, трудового законодавства в частині використання найманої праці, легального оформлення трудових відносин з працівниками та сплаті всіх належних податків.

Становлення цивілізованих взаємовідносин між учасниками споживчого ринку, задоволення потреб споживачів у товарах і послугах має здійснюватись на основі безумовного додержання вимог щодо їх якості та безпеки, постійного контролю за цим процесом.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь