Голова РДА Євгеній Данченко долучився до вшанування пам’яті видатної людини – Омеляна Парубка

Дата: 25.06.2018 17:14
Кількість переглядів: 770

21 червня 2017 року відійшов у вічність на 78-му році життя Омелян Никонович Парубок – двічі Герой Соціалістичної Праці, кавалер трьох орденів Леніна, орденів Жовтневої революції, «Знак Пошани», лауреат Державної премії СРСР (1976), премії Ленінського комсомолу, почесний громадянин Черкаської області.

Найвищі відзнаки Омелян Никонович отримав за великі заслуги перед Вітчизною, зокрема освоєння інтенсивної технології вирощування цукрових буряків і отримання на її основі сталих високих врожаїв. Очолювана ним механізована ланка добивалася високих врожаїв, що сягали по 500 центнерів з одного гектара. Спочатку новаторська технологія називалася «жашківською», потім «черкаською», а потім – «українською».

Народився Омелян Парубок у селі Баштечки Жашківського району у простій селянській сім’ї. Після закінчення семирічки п’ятнадцятирічним юнаком розпочав трудовий шлях у місцевому господарстві різноробочим, а в 1956 пішов працювати трактористом Жашківської МТС. Для набуття кваліфікації тракториста-машиніста широкого профілю поступив на навчання до Уманського училища механізації сільського господарства, яке закінчив у 1960 році. З цього часу і розпочалася біографія його трудового сходження у вирощуванні сільськогосподарських культур механізованим способом, з виключенням важкої фізичної праці.

Омелян Парубок свій господарський хист тісно поєднував з активною громадсько-політичною діяльністю. Обирався народним депутатом СРСР (1989-1991), депутатом Верховної Ради УРСР IX – XI скликань (1975-1990), народним депутатом України ІІ – V і VІІ скликань (1994-2007, 2012-2014), депутатом Черкаської обласної ради.

З нагоди річниці смерті Омеляна Парубка 23-го червня 2018 року односельці вирішили увічнити його постать, а саме відкриттям пам’ятного знаку на місці його поховання, меморіальної дошки на фасаді оселі сім'ї Парубків та музейної кімнати, присвяченої життєвому шляху видатного односельця.

Фото без описуНа чолі з головою Уманської районної державної адміністрації Євгенієм Данченком на ці заходи також прибули депутати Уманської районної ради, друзі та колеги-аграрії, з якими активно співпрацював Омелян Никонович і як депутат, і як знаний аргоном – директор Уманського тепличного комбінату Микола Гордій, директор ТОВ "Прометей" Володимир Мальченко, директор Дендропарку "Софіївка" Іван Косенко, професор Уманського університету садівництва Дмитро Семенда та інші товариші.

Ще за життя Омеляну Парубку в його рідному селі Баштечки встановили погруддя Героя. Та він завжди залишався для земляків простою, щирою, скромною людиною. На цьому наголосив, виступаючи на мітингу, і Євгеній Данченко. Також голова Уманської РДА додав, що Омелян Никонович – це постать історична, тому пам'ять про нього повинна залишитися у віках.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь