На Уманщині відзначили 250-ту річницю Коліївщини

Дата: 04.06.2018 17:29
Кількість переглядів: 1171

Згідно з рішенням Верховної Ради України, цього року українці відзначають 250-річчя Коліївщини – гайдамацького повстання 1768–1769 років. Ця подія увійшла не лише в історію, але й в українську літературу. 

Тож з метою відзначення знаменної дати в історії українського народу 2 та 3 червня на Уманщині відбулися заходи, присвячені цій події. Їх мета – вшанувати славетних гайдамаків та показати, що дух козацький живий в їх нащадках до цих пір. 

Зокрема, 2 червня був проведений фестиваль-конкурс козацької творчості, учасниками якого стали представники з Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Харківської, Одеської, Полтавської, Сумської, Житомирської, Вінницької та Чернівецької областей.

А 3 червня в м. Умань біля монументу очільникам Коліївщини – Івану Гонті та Максиму Залізняку – відбулася міжнародна рада українського козацтва, на якій і пройшли урочистості з нагоди 250-річчя народно-визвольного повстання на Правобережній Україні. Господар даного дійства – генерал-осавул, отаман українського козацтва Володимир Сивак.

Долучилося до святкування і керівництво Уманського району, працівники районної державної адміністрації та районної ради. Також серед присутніх – український юрист, генерал-майор юстиції запасу, народний депутат України 7-го та 8-го скликань, заступник голови комітету Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак; гетьман українського козацтва Микола Пантелюк; український майстер художнього слова, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Анатолій Паламаренко; лауреат міжнародних конкурсів, заслужений діяч мистецтв України, професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, голова журі фестивалю-конкурсу «Стежками козацького мистецтва» Микола Сікора; делегати українського козацтва з усіх куточків України, громадськість району та міста.

Під час заходу хвилиною мовчання було вшановано пам’ять українських героїв, ватажків Коліївщини – Івана Гонти та Максима Залізняка, і покладено квіти до пам’ятника борцям за волю України. А благословив зібрання та вручив нагороди представникам українського козацтва від Української православної церкви настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці у селі Городецьке, протоієрей Миколай.

У ході заходу всіх присутніх радували художніми номерами переможці фестивалю-конкурсу «Стежками козацького мистецтва» – ансамбль народної козацької пісні Христинівського районного будинку культури «Ласкаво просимо», а також артисти та творчі колективи з різних куточків України.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь