На Уманщині яскраво відзначили головне свято країни

Дата: 27.08.2018 17:41
Кількість переглядів: 1428

Фото без опису«…Вставайте,

Кайдани порвіте

І вражою злою кров' ю

Волю окропіте»

На оновленій нашій вільній землі живе і вічно житиме в народі пам'ять про великого Кобзаря, геніального сина України, гнівного викривача панів неситих, поборника святої правди. Тарас Шевченко був народним пророком, титаном духу, першим, хто відверто і сміливо закликав народ до збройного повстання. Саме тому головне свято країни – День незалежності – на Уманщині розпочали із вшанування цієї видатної постаті. Районне дійство відбувалося 24 серпня в селі Родниківка Уманського району. Його поєднали із відзначенням Дня Державного Прапора та 95-літтям створення Уманського району.

Біля погруддя Т. Шевченку зібралося керівництво району, сільські та селищний голови, депутати різних рівнів, працівники державних установ та організацій, делегації з населених пунктів, учасники АТО, військовослужбовці, представники громадських організацій, жителі села Родниківка та багато інших небайдужих.

До пам’ятного знаку шанобливо поклали квіти. Потому делегація на чолі з керівництвом району попрямувала на кладовище, щоб вклонитися і покласти квіти до могили Героя, учасника Антитерористичної операції Анатолія Поліщука.

Водночас формувалася колона для велелюдної Ходи єднання. Уквітчана вишиванками та 30-метровим прапором, вона символізувала єдність, дружбу та взаєморозуміння усього народу України. Прямувала хода до епіцентру святкування – паркової території біля сільського будинку культури.

Україна – край із чудовими народними традиціями та мальовничою природою. Її безмежні жовті поля, квітучі сади, водойми, світанкова зоря не можуть не милувати око, а працелюбність і творчість наших людей викликає захоплення. Багатство і красу рідної землі було втілено у різноманітних композиціях декоративно-прикладного мистецтва, столах достатку, виставці досягнень підприємств та сіл району. Щира атмосфера, яку створював народний колорит свята, спонукала до простого, відвертого спілкування й приємного пригощання.

Після огляду виставок розпочалася урочисто-концертна програма. Привітали присутніх і всю громаду району голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко, голова районної ради Оксана Супрунець, помічник народного депутата Антона Яценка Ірина Плетньова.

У своєму виступі очільник району Євгеній Данченко відзначив, що свободу Україна отримала 27 років тому, але її державність сягає у віки:

«Ми сьогодні маємо усвідомити, що Українська держава успадкувала традиції державотворення від Київської Русі, від великих князівств Волинського та Литовського, від Козацької держави. Сто років тому вдалося відновити державність. У часи Української революції 1917-1921 років українці відродили кордони, мову, символіку, створили боєздатне військо, отримали визнання світової спільноти. Лише зовнішня агресія та внутрішні протиріччя не дали можливості зберегти незалежність.

Україна у 20-му столітті кілька разів втрачала державність. Унаслідок російської окупації злочинні тоталітарні режими забрали мільйони життів українців у роки Голодомору, політичного терору, депортацій та війн. Та навіть таке фізичне і моральне винищення не зупинило українців у боротьбі за право мати власну незалежну і соборну державу».

Також Євгеній Михайлович наголосив, шо Україна в усі часи була європейською державою, і має посісти гідне місце у цивілізованому світі. «Відродили державність, відновили незалежність, захистимо свободу!», - сказав голова РДА.

В рамках свята голова райдержадміністрації та голова районної ради вручили медаль «Гордість Черкащини»  Івану  Савченку, жителю с. Родниківка, та відзнаку «Почесний громадянин Уманського району» Сергію Войченку.

За активну участь в забезпеченні ремонту військової техніки БТР – 70 (2015 року), ЗІЛ 131 2018 року батальйону ім. Героя України, генерал-майора Сергія Кульчицького Національної гвардії України найвищою волонтерською відзнакою – медаллю «За заслуги» - нагороджено Сергія Войченка.

За активну особисту участь в ремонті військової техніки ЗІЛ 131 2018 року батальйону ім. Героя України, генерал-майора Сергія Кульчицького Національної гвардії України медаллю «За гідність та патріотизм» нагороджено курсанта Київського військового училища ім. Івана Богуна Андрія Малишева та учня вищого професійного училища Національного Авіаційного університету  Владислава Ткачука.

Від Всеукраїнської громадської організації «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «Звитяга» нагороджено пам’ятною медаллю «За вірність та кохання» Валентину Кукурудзу.

Також було відзначено кращих жителів району за заслуги в розбудові Уманщини та України в різних галузях.

Яке ж українське свято без народної пісні?! І в горі, і в радості, і в праці, й під час відпочинку наш народ жив з піснею на вустах. Втілення національних ідей, любові до рідної землі виливалося в музичних акордах та піснях колективів художньої самодіяльності району. Танцями та жартівливими сценками запалювали настрій присутніх дитячі творчі колективи.

Особливо цікавим для гостей свята став народний конкурс «Караоке на майдані», де всі бажаючі могли позмагатися в співочих талантах за цінні призи.  

Різноманіття програми передбачало, що кожен гість свята знайде відпочинок собі до вподоби. Невгамовну дітвору розвеселяли аніматори та захоплювали «мильним шоу». А любителі спорту мали змогу побувати на фіналі Кубку району з футболу між командами «Базис» - Кочубіївка та «Ятрань-80», який відбувався на стадіоні поряд.

Ввечері відбулася молодіжна концертна програма за участю сольних виконавців і талановитого гурту «Bagiroff Band» з Умані.

Зеленокоса, журавлина, джерельна Україна, оспівана в піснях і поезіях. Звідси ми – із землі, де одвічно сіється добро, де родить хліб і відлунює людська надія на завтрашній день. Надія на те, що Україна не тільки житиме, а процвітатиме, і сяятиме на весь світ не менш яскарво, ніж вогні шоу танцю та вогню «Dаnce Edem» із м. Вінниця, якими феєрично завершилося святкування.

Відділ взаємодії з громадськістю апарату Уманської райдержадміністрації 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь