На території району проведені тренування з проведення евакуації населення на випадок надзвичайних ситуацій

Дата: 13.12.2017 17:43
Кількість переглядів: 1710

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 03.10.2017 № 39053/0/1-17, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, відповідно до Плану проведення тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Черкаської області щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на арсеналах, базах зберігання озброєння Збройних сил України, затвердженого головою Черкаської облдержадміністрації Юрієм Ткаченком 7 рудня 2017 року на території Уманського району  проведено  тренування по реагуванню на виникнення надзвичайних ситуацій на складах озброєння в/ч А1588.

Такі тренування стали показовими, адже вони здійснювались не лише за присутності контролюючих органів – директора Департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайла Маюрова, заступника голови облдержадміністрації Костянтина Омаргалієва, керівного складу Управління цивільного захисту облдержадміністрації, Управління ДСНС України у Черкаській області. З навчальною метою до огляду тренувань були запрошені голови комісій з питань евакуації Черкаської області та керівники структурних підрозділів з питань цивільного захисту міст та районів області.  

 До тренувань залучались:

керівний склад Уманської районної ланки територіальної підсистеми  єдиної державної  системи цивільного захисту Черкаської області;

Уманська районна комісія з питань евакуації;

збірний пункт евакуації с. Паланка;

приймальний пункт евакуації с. Полянецьке,

спеціалізована служба оповіщення та зв’язку (відділ з суспільно-політичних питань, регіонально-інформаційної політики та зв`язків із засобами масової інформації апарату райдержадміністрації,  диспетчерський склад 14-ої державної пожежно-рятувальної частини; станційно-лінійна  дільниця № 1   м. Умань районного центру телекомунікацій  № 253 Черкаської  філії  ПАТ «Укртелеком»);

медична спеціалізована служба (Уманська центральна районна лікарня,  комунальний заклад «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Уманської районної ради, Уманська станція  швидкої медичної допомоги – філія обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської облради, Уманське міськрайонне управління Головного управління  Держпродспоживслужби  в Черкаській області); 

спеціалізована служба охорони публічного порядку (Уманське районне відділення  поліції Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області); 

спеціалізована служба транспортного забезпечення (відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації); 

спеціалізована служба торгівлі та харчування (відділ економічного розвитку та торгівлі райдержадміністрації, районне споживче товариство).

У ході теоретичної частини тренувань голова райдержадміністрації Євген Данченко ознайомив учасників тренувань з  Планом евакуації населення Уманського району (далі – План) у разі виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А1588, алгоритмом дій органів управління та сил цивільного захисту із захисту населення та локалізації і ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Згідно з Планом передбачається евакуація населення у випадку надзвичайних ситуацій на складах боєприпасів та на  хімічно небезпечному об’єкті.

 Розпочаті тренувальні евакуаційні заходи у с. Паланка, що нині є центром Паланської об’єднаної територіальної громади. На базі сільського Будинку культури розгорнуто збірний пункт евакуації, на якому працювали  робочі групи сільського евакооргану.  Організовано оповіщення населення села Паланка з використанням церковних дзвонів, апаратури   сільського Будинку культури, машин з гучномовцями,  а також осіб, відповідальних за оповіщення.

 За умовами навчання проведено показову евакуацію учнів Паланської ЗОШ, населення села, які вивозились двома шкільними автобусами. Силами і засобами управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Уманського району організовано показову евакуацію  особи із числа маломобільного населення.

Силами і засобами Уманського районного відділення  поліції Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області проведено оточення району можливої зони ураження шляхом виставлення постів регулювання дорожнього руху, а також здійснювалось оповіщення населення села Паланка про початок евакуації, проведено супровід колони евакуйованих у безпечний район (с. Полянецьке).

Слід зазначити, що такі складні за своєю підготовчою роботою та обсягом практичні заходи організовані лише спільними зусиллями багатьох органів управління цивільного захисту, завдяки кропіткій роботі представників спеціалізованих служб цивільного захисту району  (Бендовська Л.О., Гурбич С.Т, Добрянська І.І., Кодолова А.Є.,  Новаківський О.Б., Рижук Р.В., Козаченко І.В., Солом’яна Т.О.), відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації  (Бондар Б.Б., Слободян О.Д.), управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації (Мельничук Т.В.), територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Уманського району (Кицик Н.Г.), районного центру культури і дозвілля (Бондаренко М.Ю.).

Чимало зроблено було Паланською сільською громадою  на чолі із заступником голови збірного пункту евакуації Людмилою Андрійчук та заступником голови приймального пункту евакуації Наталею Кримінською для того, щоб підготувати сільські робочі органи з питань евакуації для виконання завдань за призначенням, облаштувати місця для роботи цих органів,  а також місця для прийому евакуйованого населення. Усе це було здійснено у тісній співпраці та за безпосередньою участю педагогічного складу Паланської (Реньгач Н.П.) та Полянецької загальноосвітніх шкіл (Денисюк Н.М.). Опитування під час тренувань учнів Паланської загальноосвітньої  школи показало, що діти володіють інформацією стосовно  цілей проведення заходів з евакуації, а отже навчання дітей з питань цивільного захисту, безпеки життєдіяльності проводиться  у районних закладах освіти не задля звітності, а  з  метою оволодіння дітьми знаннями та навичками у діях під час надзвичайних ситуацій різного характеру, що можуть стати реальною загрозою для життя та здоров’я людей.

Під час відпрацювання завдань за усіма ввідними практично здійснювався запуск автоматизованого робочого місця автоматизованої системи централізованого оповіщення Уманського району Черкаської області для оповіщення  керівного складу цивільного захисту Уманського району,  у тому числі органів місцевого самоврядування та керівників закладів освіти, які потрапляють до прогнозованої зони ураження. Апаратура  автоматизованого робочого місця закуплена у 2015 році за кошти районного бюджету, і  тепер щорічно, дякуючи депутатам Уманської районної ради, виділяються кошти на  технічне обслуговування апаратури та її утримання у робочому стані у цілодобовому режимі.

Висловлюємо подяку у забезпеченні проведення тренувань керівникам ТОВ «УманьХлібТрейд» Анатолію Кисілю, ПП Дронь М.П за надання хлібобулочних виробів для роботи приймального пункту евакуації,  навчально-методичному центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Черкаської області, Уманським курсам 3 категорії за надання методичної допомоги в організації роботи збірного та приймального пунктів евакуації.

Безперечно, такі тренування необхідні, адже їх основним завданням є підготувати керівний склад, сили і засоби Уманської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Черкаської області, населення до дій у разі надзвичайних ситуацій, що супроводжуються виконанням евакуаційних заходів. Мета тренування досягнута, завдання виконані на належному рівні, однак на цьому зупинятись не можна, адже знання та вміння мають властивість втрачатись і потребують постійного закріплення як у теорії, так і на практиці.

Завідувач сектору з питань цивільного захисту та оборонної роботи

райдержадміністрації В.С.Сакал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь