У селі Фурманка капітально відремонтовано ФАП

Дата: 14.12.2017 08:12
Кількість переглядів: 1377

13 грудня в селі Фурманка урочисто відкрили капітально відремонтований фельдшерсько-акушерський пункт. Привітати громаду села зі значною подією завітали голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко та голова районної ради Оксана Супрунець.

Уже зовнішній вигляд приміщення давав зрозуміти, що відремонтували ФАП на славу. Внутрішні роботи вразили не менше – усе нове та сучасне. Завідуюча медичного закладу Жанна Шуляк хизувалася і меблями, і оргтехнікою, і санвузлом, і забезпеченістю медикаментами.

Подбали про благополуччя свого життєво необхідного закладу самі ж сельчани – усі ремонтні роботи та організаційне обладнання придбано за кошти сільського бюджету Фурманки, що в сумі склало 745 тисяч гривень. 

Керівники району подякували сільському голові, депутатам та членам виконкому сільської ради за те, що дбають про здоров'я своїх жителів.

«З сільського бюджету виділена досить значна сума коштів, яка є вкладенням у майбутнє вашого села, - зазначив Євгеній Данченко. - Медицину сьогодні необхідно піднімати на якісно новий рівень. Зокрема, сімейній медицині відводиться пріоритетна роль у медичній реформі, яка є однією з основних реформ Президента України Петра Порошенка. Головний зміст реформи – «гроші йтимуть за пацієнтом»: людина звертається в медичний заклад, до конкретного лікаря за допомогою, а держава перераховує кошти в заклад, в якому працює лікар, або безпосередньо лікарю, якщо він має власну практику. Тобто, уже незабаром медики стоятимуть в черзі до пацієнтів, а не навпаки, бо від цього прямо залежатиме їх зарплата».

Фурманський фельдшерсько-акушерський пункт забезпечили і медикаментами, але уже з районного бюджету. «Заклад отримав медичних засобів на надання невідкладної допомоги на 16 тисяч гривень у цьому році, що на 5 тисяч більше, ніж у попередньому», - зазначив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Новаківський. Він також запевнив, що ФАП отримає небулайзер, кардіограф та інші діагностичні прилади – це дозволить наблизити медицину до людей.

До того ж Олександр Борисович розповів, що завдяки  співпраці райдержадміністрації, районної ради, бізнесу, місцевих рад оновлення ФАПів відбувається по всьому району. На це в нинішньому році  було спрямовано понад 1 млн 600 тис. грн.

Окрім ФАПу, сільському голові Галині Ковальчук було що показати гостям з району. Адже протягом останніх кількох років село неначе переродилося. Отож:

  • встановлено в’їзний знак в село;
  • відремонтовано майже всі дороги, при чому багато з яких – капітально, а саме по вулицях Горького, Овочева, Північна, Захисників України, Небесної Сотні, Партизанська, Праці, Щастя, Терешкової, Вишнева, Миру;
  • відремонтовано сільський будинок культури, який не знав таких робіт з часу своєї появи у 1973 році: перекрито дах, виконано зовнішній та внутрішній ремонти, проведено санвузол, придбано сценічне вбрання, оформлення для сцени, крісла, музичний центр (витрачено 1 млн 200 тис. грн.);
  • відремонтовано приміщення сільської ради, яке з часу своєї побудови у 1984 році ніколи не ремонтувалося: проведено зовнішній і внутрішній ремонт, водовідведення, закуплено нові меблі, оргтехніку;
  • встановлено меморіальну стіну на кладовищі, присвячену жертвам Голодомору і спочиваючим жителям села;
  • здійснено частковий ремонт ДНЗ (400 тис. грн);
  • встановлено паркан по вул. Миру;
  • облаштовано територію обеліску Слави: встановлено паркан та освітлення.      

Кількість проведених робіт у невеликому селі з населенням 450 осіб вражає. Насправді, усе це стало можливим лише у 2016-2017 роках, коли 70% акцизного податку від заправної станції зайшло саме в сільський бюджет. До цього жодні значні роботи з благоустрою населеного пункту бюджету були не під силу. Про це відверто розповіла Галина Василівна.  

«Це децентралізація влади в дії – передача повноважень із центральних органів влади на місцеві, що є основною реформою Президента, - звернувся голова райдержадміністрації Євгеній Данченко до депутатів сільської ради. – У даному випадку ви отримали не тільки повноваження, а й матеріальну можливість забезпечити село. Дякую за таке продуктивне використання коштів, спрямованих на розвиток населеного пункту. Бо якщо в селі є всі належні умови для життя, то тут залишатимуться люди».

Голова районної ради Оксана Супрунець також подякувала депутатам за плідну діяльність. Але наголосила на необхідності шукати інші шляхи наповнення сільського бюджету, адже в наступному році акцизний збір уже надійде не в такому об’ємі.  І дала конкретні рекомендації: затвердити земельний податок у розмірі 1% від нормативно-грошової оцінки землі; працювати в напрямку підвищення плати за оренду земельних паїв сільгоспвиробниками, яка нині є дуже різною в районі – від 4,5% і до 10-12%; реалізовувати спільні соціальні проекти з представниками бізнесу; розвивати зелений туризм.

Насамкінець зустрічі з активом села очільник району Євгеній Данченко наголосив, що зараз на рівні держави розробляється дуже багато програм, є різноманітні фонди, завдяки яким можна реалізовувати проекти розвитку свого населеного пункту. Для цього достатньо лише виготовити проектно-кошторисну документацію.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь